Ambassadeurs

5 november 2018

Ambassadeurs

Sanne Hans: ‘Een uitlaatklep is zó belangrijk!’

Sanne Hans ambassadeur Jeugdfonds Sport & CultuurSanne Hans (Miss Montreal) zingt, schrijft en maakt muziek. Sanne is ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Sanne groeide op in een familie waar muziek maken vanzelfsprekend was. Thuis stond een piano en er waren gitaren. Sanne speelde viool en zat met haar broer in een band. Ook haar ouders speelden in een band. “We maakten altijd muziek. Het hoorde er gewoon bij.”

Sanne leidt een druk leven, vol optredens, componeren en TV programma’s. Toch maakt ze tijd om ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur te zijn. “Ik vind het heel belangrijk om kinderen te motiveren,” zegt ze. “Daarom ben ik van plan om naar scholen te gaan en daar te vertellen dat ook kinderen die opgroeien in armoede mee kunnen doen. Ik kan niet wachten!”

Alleen maar met muziek bezig

Voor Sanne was en is muziek een belangrijke uitlaatklep. Ze was als kind al veel bezig met muziek maar in groep 7 ging Sanne er serieus mee aan de slag. “Ik deed mee aan zo’n plaatselijke Soundmixshow,” vertelt ze. “Daar werd ik tweede. Mijn hart was gebroken, ik wilde gewoon de allerbeste zijn. Daarna begon ik met gitaarspelen en mijn eerste zelfgemaakte liedje volgde al snel. Toen dacht ik: ‘o, dat bedoelde ik, dat is wat ik wil! Ik kan dus zélf bepalen wat ik wil spelen.’ Er ging een wereld voor me open. Dag en nacht was ik ermee bezig, ik ging nauwelijks de deur nog uit, was alleen nog maar met muziek bezig.”

Van viool naar zangles

“Na jaren vioolles ben ik, toen ik aan jaar of tien was, overgestapt naar zangles. Eerlijk gezegd vond ik er niets aan en ben er snel mee gestopt. Het was zo anders dan zelf muziek maken. Ik had gewoon niet zo’n zin in die saaie zanglesliedjes. Op mijn 19e heb ik weer zangles genomen, echt klassiek. Daar heb ik veel van geleerd. Ik heb nooit last van mijn stembanden, dat komt door die sterke klassieke scholing. Ik ben heel blij dat dat ik dat heb gedaan.”

Ik kon al mijn tranen kwijt in mijn muziek

“Ik heb thuis veel aanmoediging en steun gekregen. Als je ergens talent voor hebt, dan is het mooi en belangrijk dat ze thuis ook trots en blij zijn en met je meeleven. Maar het gaat niet alleen over talent. Muziek was ook een belangrijke uitlaatklep waar ik mijn emoties in kwijt kon. Toen mijn ouders gingen scheiden, had ik het daar heel moeilijk mee. Ik zocht steun in het muziek maken. Ik kon al mijn tranen kwijt in urenlang piano of gitaar spelen of zingen. Dat heeft me heel erg geholpen. Ik weet dus uit ervaring hoe belangrijk het is dat een kind of puber een uitlaatklep heeft, de kans krijgt zijn of haar eigen pad te gaan. Ik weet hoe zwaar je het kunt hebben. Te zorgen dat ieder kind een uitlaatklep heeft, is mijn motivatie om ambassadeur te worden.”

Magisch

“Muziek is nog steeds een uitlaatklep, ook al is het nu mijn werk. Stel, ik heb ruzie met mijn vriendje. Als ik speel, verdwijnt die ruzie uit mijn hoofd. Ik voel me er gewoon fijner door, dat blijft iets magisch. Als ik muziek maak, voel ik dat ik leef en ben ik heel dichtbij mezelf. Ik voel me dan bijzonder.”

Volg Miss Montreal

Facebook: missmontrealmusic
Twitter: @MissMontreal
Instagram: @missmontreal_

 

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.