Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam pagina

Rotterdam | 18 juni 2020

Lokaal Verhaal

Samuel Schampers: ‘Iedere drempel is er een te veel’

Samuel Schampers is directeur van een grote zorgorganisatie, voorzitter van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam én initiatiefnemer van Zomercampus010 dat deze zomer maar liefst 6.000 Rotterdamse kinderen de kans geeft hun talent en passie te ontdekken.

De gratis zomercampus wordt georganiseerd voor kinderen uit 28 achterstandswijken. “Ik woon zelf in een moeilijke buurt en tijdens de lockdown viel het me op dat veel kinderen de hele dag op straat rondhingen,” vertelt Samuel. “Er waren geen school, geen begeleiding vanuit thuis en geen clubs meer. En wij zagen dat er bij het jeugdfonds veel minder aanvragen binnenkwamen omdat alle sportclubs en culturele activiteiten stillagen. Onze doelstelling is het bevorderen van kansengelijkheid door kinderen de kans te geven mee te doen aan sport en cultuur. Ik heb de gemeente gevraagd of we dat ruimer mochten interpreteren door educatie toe te voegen. Dat was akkoord en daarmee hadden we ruimte de Zomercampus010 te starten.”

Het mes snijdt aan twee kanten

De Zomercampus010 brengt tijdens de zomervakantie een uitgebreid programma naar wijken waar weinig voorzieningen zijn. Samuel: “Het is niet ons doel om tijdens de zomervakantie leerachterstanden weg te werken. We willen de kinderen kennis laten maken met activiteiten waar ze niet vanzelfsprekend mee in aanraking komen. Ze laten zien dat die activiteiten ook voor hen weggelegd zijn. Zo kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden, waar hun talent ligt. Deze kinderen groeien op in wijken waar nauwelijks voorzieningen zijn. En als ze er zijn, zijn ze onzichtbaar voor de gezinnen. Dankzij de campus worden de voorzieningen zichtbaar zodat ouders weten dat er om de hoek een dansschool of een sportclub zit. En kan een dansleraar die vanwege de coronacrisis drie maanden thuis heeft gezeten, tijdens de zomer aan de slag in een sportzaal die toch niet gebruikt wordt tijdens de zomer. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Kansenongelijkheid groeit

Een belangrijke succesfactor is de samenwerking met de gemeente, met scholen, met organisaties in de wijk, sportclubs en cultuuraanbieders en welzijn. “Iedereen was enthousiast over het idee en heeft z’n steentje bijgedragen,” zegt Samuel. “Het wordt steeds duidelijker dat door de coronacrisis de verschillen en kansenongelijkheid groter worden. We moeten daar iets mee, daar is iedereen van doordrongen. Je moet voor deze groep zoveel mogelijk drempels weghalen. Iedere drempel is er een te veel. Van een eigen bijdrage van een tientje tot geen voetbalschoenen hebben of tien minuten reizen naar de dansschool: allemaal drempels en bij iedere drempel verlies je kinderen. De activiteiten zijn dus dichtbij huis waarbij ondernemers, sportclubs en cultuuraanbieders uit de wijk betrokken zijn. We werken met vertrouwde mensen uit de buurt.”

Kleine groepjes

Er is een programma voor 6.000 kinderen maar er wordt in kleine groepjes gewerkt. Kinderen krijgen een ‘paspoort’ waarmee ze activiteiten kunnen volgen maar waarin ook

informatie staat over voorzieningen in de buurt en wat je kunt doen als er thuis geen geld is als een kind op voetballen of streetdance wil. Samuel: “We willen dat kinderen kennismaken met heel veel verschillende dingen, van sport tot natuur tot architecten die over hun vak komen vertellen. Dat doen we in kleine groepjes van 12 kinderen die goed begeleid worden door mbo en hbo studenten die zelf uit de wijk komen. Zo gaan ze bijvoorbeeld een krant maken waarbij ze de bakker interviewen, fotografie – en schrijfles krijgen, advertentieverkoop moeten doen. Nu.nl is onze partner die de leukste stukjes publiceert.”

Iedere zomervakantie graag

De Zomercampus zorgt er ook voor dat kinderen in een bepaald stramien zitten voor ze weer naar school gaan. En dat helpt bij een betere start. “Vanuit mijn werk in de zorg heb ik gezien dat toen de Ramadan en de zomervakantie elkaar overlapten, we de kinderen maandenlang kwijt waren. Ze hadden maanden op straat gespeeld, geen Nederlands gesproken en weinig begeleiding gehad. Dan kun je als zorgverlener of leerkracht helemaal opnieuw beginnen en de kinderen staan direct op achterstand. Als ze ook gedurende de zomer begeleiding krijgen, bezig zijn met sport en cultuur, dan helpt dat bij de start van het schooljaar.

Ik kijk ernaar uit dat er deze zomer 6000 kinderen in een Zomercampus sweater op onderzoek uitgaan. En dat het zo succesvol wordt, dat we samen met de partners zeggen: dit doen we iedere zomervakantie.”

Bezoek de website van Zomercampus010

 

 

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Rotterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.