Onze mensen

3 maart 2022

Onze mensen

Rutger van Hilst: ‘Het gaat om de kinderen’

Rutger van Hilst is sinds augustus 2021 lid van de Raad van Toezicht van het Jeugdfonds. In het dagelijks leven leidt hij een internationale organisatie op het gebied van administratieve, juridische en financiële dienstverlening en is vader van drie jonge kinderen. Hij neemt graag een actieve rol op zich als toezichthouder bij het Jeugdfonds.

“Ik heb heel bewust voor het Jeugdfonds gekozen,” vertelt Rutger. “Ik zie sport als een basisbehoefte. Samen bewegen, plezier maken en leren. In een team vallen verschillen tussen mensen weg. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je thuissituatie is. Daarom vind ik het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen. Dat ze in een omgeving zijn waar het niet uitmaakt of er thuis weinig geld is, maar waar ze gezien worden en mee kunnen doen om wie ze zijn.”

Je weet niet wat je niet weet

Vanuit zijn rol als toezichthouder vindt Rutger het belangrijk dat het Jeugdfonds bewust is van mogelijke blinde vlekken. “In Nederland is veel verborgen armoede, dat heeft corona nog duidelijker gemaakt. Om het op z’n Cruyffiaans te zeggen: ‘je weet niet wat je niet weet’. Daarom is het essentieel dat het Jeugdfonds een goede landelijke organisatie combineert met lokale kennis en expertise in de provincies en gemeentes – in de haarvaten van de samenleving. Lang niet alles gaat meer langs de traditionele lijnen van de voetbalclubs of de dansschool. Het afgelopen halfjaar heb ik meegelopen met vrijwilligers en intermediairs en dan hoor en zie je ook wat in de praktijk de hobbels zijn. Dat er veel te weinig voetbaltrainers zijn en daardoor kinderen op wachtlijsten komen bijvoorbeeld, of leerkrachten die het veel te druk hebben om intermediair te worden. We moeten van die gebaande paden af om die hobbels te vermijden om meer kinderen mee te laten doen.”

Breder kijken

Doelen stellen, samenwerken, dat zijn de vaardigheden die kinderen juist op de sportclub of muziek en dansles opdoen. “Lid zijn van een club en onderdeel voelen van een groep is heel vormend,” vindt Rutger. “Kinderen doen er vaardigheden op die ze ook in de toekomst goed kunnen gebruiken. We moeten als fonds wel steeds breder leren kijken. Neem cultuur, dat zijn niet meer alleen pianoles of ballet, daar valt veel meer onder. En dan met name de Urban Culture die vaak een combinatie is van sport en cultuur. Daar moeten we ook in meegaan. Het is ook een missie van het Jeugdfonds om de drempel naar cultuur te verlagen. Er hangt toch nog iets elitairs omheen, het woord cultuur is ook ingewikkeld. Daar kunnen we nog een slag maken.”

Stevige basis

Het Jeugdfonds heeft een stevige basis. Ik ben erg onder de indruk van de professionaliteit van het Jeugdfonds. Iedereen is erg gemotiveerd: het belang van de kinderen staat voorop. Ik zie met hoeveel enthousiasme mensen in het hele land zich inzetten. De mensen op het landelijk bureau, de coördinatoren, vrijwilligers en intermediairs zorgen er samen voor dat het geld op de best mogelijke manier besteed wordt zodat kinderen mee kunnen doen. Ik ga me als toezichthouder met financiën en bedrijfsvoering in mijn portefeuille er maximaal voor inzetten dat het Jeugdfonds die gezonde financiële basis behoudt, de bedrijfsvoering efficiënt verloopt en we inzetten op vernieuwing waar nodig. Ik heb het credo van mijn voorganger Lex Boogaarts zeer ter harte genomen en neem dit mee in alles wat ik doe voor het Jeugdfonds: het gaat om de kinderen!”

>> Meer over onze Raad van Toezicht

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.