In actie!

20 april 2023

In actie!

Ronald Mulder speelt voor het Jeugdfonds: ‘Knikkeren om de knikkers’ 

Fanatiek en gek op spelletjes… Voormalig schaatser Ronald Mulder is het beide. Het was dus ook logisch dat hij ja zei toen hij werd gevraagd mee te doen aan het televisieprogramma Marble Mania. En de winnaar zou ook nog eens een mooi geldbedrag voor het goede doel mee naar huis kunnen nemen. “Die uitdaging wil ik wel aangaan…”. Ronald gaat spelen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Dit doel gaat me aan het hart. Ik doe mijn uiterste best om een mooi bedrag bij elkaar te knikkeren.”

Drie mensen uit hetzelfde vakgebied spelen knikkerspelletjes tegen elkaar. Dat is in het kort de formule van het televisieprogramma dat wordt uitgezonden op de zaterdagavond. “Het is best een uitdaging. Je moet heel behendig zijn. Er komt handigheid bij kijken, lef, maar natuurlijk ook een dosis geluk”, vertelt Ronald enthousiast. Samen met zijn tweelingbroer Michel en basketballer Chatilla van Grinsven gaat hij de strijd aan in het programma dat wordt uitgezonden op zaterdag 22 april.

Ronald Mulder - Marble Mania - Jeugdfonds Sport & CultuurHeer en meester 

Ronald Mulder heeft een lange schaatscarrière achter de rug. Samen met zijn tweelingbroer Michel was hij heer en meester op de korte afstand. EK, Olympische Spelen; hij was er bij. Hij won medailles in alle kleuren. “Het waren 16 prachtige jaren. Ik ben enorm blij dat topsport een deel van mijn leven was. Maar nu is het ook weer tijd om verder te gaan.” Voordat hij professioneel ging schaatsen was Ronald gymleraar. “Ik brak eigenlijk relatief laat door als topsporter dus ik had al een aantal jaren voor de klas gestaan voor schaatsen mijn leven bepaalde. Ik ben officieel vakleerkracht bewegingsonderwijs en ik werkte op een school in een achterstandswijk in Zwolle. En organiseerde ook activiteiten op de BSO dus kwam met heel veel kinderen in contact. Juist ook kinderen die het thuis moeilijk hadden, waar financiële problemen waren. In mijn eigen jeugd heb ik ervaren hoe sport en cultuur mijn leven kleur gaven. Thuis was het muziekles en sporten. Allebei belangrijk. Daar werd niet op beknibbeld. En deze lessen hebben me enorme vreugde gebracht. Hebben me ook gevormd tot de man die ik nu ben.” 

Alle kinderen willen meedoen 

Als vakdocent had hij kinderen in zijn klas die geen lid waren van een sportclub of een muziekschool. “Dat was soms te wijten aan gebrek aan geld, maar soms ook aan gebrek aan kennis of belangstelling voor buitenschoolse activiteiten. Niet iedereen is opgegroeid met clubjes. Dan ging ik vaak in gesprek met de ouders en probeerde hen te overtuigen van de meerwaarde. Dat alle kinderen graag mee willen doen. Dat het wat oplevert; dat kinderen leren en genieten. Dat ze vrienden kunnen maken, dat ze erbij horen. En zo heb ik ook al in die tijd kinderen doorverwezen naar het Jeugdfonds. Ik was toen de mascotte van de wijk en ik heb mijn boodschap steeds actief uitgedragen. Zeker kinderen die het thuis moeilijk hebben zijn gebaat bij een club. Ze kunnen dan even ontspannen en loskomen van de thuissituatie. Sport is natuurlijk goed voor de gezondheid maar het is veel meer. Het is ook sociaal een belangrijk smeermiddel. Als jochie keek ik zelf altijd uit naar de trainingen. Lekker met mijn vrienden bezig zijn. Even alle zorgen aan de kant. Het is een andere wereld waar je dan in terecht komt.” 

Interactie is heilzaam 

Als docent propageer ik ook actief het bewegingsonderwijs op school. Daar wordt vaak op bezuinigd, maar dat vind ik zo jammer! Kinderen lekker laten spelen en ze breed motorisch opleiden; dat is mijn boodschap. Daar hebben ze hun hele leven wat aan. Maar ook muziekles, dansen. Hoe mooi is het om met vrienden in een band te zitten? De interactie met anderen is heel leerzaam en heilzaam. Topsport is helemaal geen uitgangspunt. Van alle fanatieke sporters haalt maar een paar procent de top. De rest is gewoon lekker bezig. En dat is meer dan puur bewegen. Dat zijn levenslessen. En ik hoop dat alle kinderen dat kunnen ervaren. Daarom speel ik voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Omdat ik geloof dat dit doel echt iets bijdraagt aan de Nederlandse samenleving in het algemeen en het geluk van kinderen in het bijzonder!” 

Marble Mania met Ronald Mulder wordt uitgezonden op zaterdag 22 april om 20.30 op SBS6. Kijk om te zien of het hem lukt zijn broer en Chatilla te verslaan met knikkeren!

Foto’s: Wessel de Groot.





Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.