In actie!

24 januari 2024

In actie!

#OlympicSuuz loopt voor het Jeugdfonds 

Suzanne Wartenbergh is Branchespecialist Sociaal Werk. Maar vooral ook marathonloper. Suzanne loopt niet alleen voor haar eigen plezier, maar ook voor anderen. Vooral voor kinderen. Ze liep voor Unicef in de gloeiendhete Keniaanse Riftvallei en wandelde voor het Glazen Huis. In augustus doet ze mee aan de Marathon Pour Tous tijdens de Olympische Spelen. En die loopt ze voor ons. Zodat nog meer kinderen kunnen voetballen, muziek en kunst maken, zwemmen, kickboksen en dansen.  

Het startbewijs voor de Marathon Pour Tous was letterlijk een lot uit de loterij. De marathon voor amateur lopers wordt dit jaar voor het eerst door het Olympisch Comité georganiseerd. Om kans te maken op een startbewijs moesten lopers uit de hele wereld zich bewijzen tijdens meerdere pittige challenges waarvan Suzanne er een won. Vervolgens werden onder de lopers die de challenges volbrachten, startbewijzen verloot. Suzanne volbracht een challenge samen met 30.000 andere lopers en won een van de slechts 24 startnummers die voor deze challenge verloot werden.  

De Olympische gedachte past bij het Jeugdfonds

“Het duurde een paar dagen voor ik kon geloven dat ik mee mocht. Toen het ingedaald was, dacht ik meteen ‘daar wil ik iets tegenover zetten’. Ik liep al eerder om geld voor een goed doel in te zamelen en kwam bij het Jeugdfonds uit. Bewegen is heerlijk en zo goed voor je. Iedereen zou de kans moeten krijgen iets aan beweging te doen. Ook kinderen uit gezinnen waar geen geld is voor de sportclub of dansles. Een vriendin van mij heeft ook gebruik gemaakt van het Jeugdfonds. Het Jeugdfonds past bij de Olympische gedachte: jongeren opvoeden in de olympische geest, via sport en zonder enige vorm van discriminatie, met wederzijds begrip, vriendschap, solidariteit en fair play. Ik vind het zo belangrijk dat kinderen erbij horen, mee kunnen doen. Ik ga dus mijn best doen zoveel mogelijk geld voor het Jeugdfonds bij elkaar te lopen. Ik wil tenminste 100 euro ophalen voor elke kilometer die ik in Parijs ren.” 

Ik vond hardlopen vroeger verschrikkelijk!

Hardlopen is Suzanne’s grote passie, maar dat was zeker niet altijd zo. “Ik vond hardlopen vroeger verschrikkelijk,” lacht ze. “Het was niet iets dat ik ooit zou willen doen. Ik was wel sportief hoor, zat vaak op de spinning bike. De ommekeer kwam toen ik er in 2008 op mijn sportschool een hardlooptraining georganiseerd werd om mee te kunnen doen aan een halve marathon van het bedrijf waar ik werkte. Een aantal collega’s deden mee en ik ben zo’n beetje voor de grap mee gaan trainen, op mijn aerobic schoenen want ik had geen hardloopschoenen. Die training ging me eigenlijk heel goed af. Voor ik het wist liep ik rondjes van tien kilometer. Na die halve marathon, ben ik gegaan voor hele marathons. En ook dat vond ik lekker. Het is niet alleen het hardlopen, het is ook buiten zijn, in de natuur. Ik woon vlak bij de duinen, een heerlijke plek om te lopen. Soms kom ik thuis en dan blijkt, tot mijn eigen verbazing, dat ik 25 kilometer achter de rug heb. Het is ook de uitdaging: wat kan mijn lijf? De Marathon Pour Tous wordt weer zo’n uitdaging. Ik hoop van harte dat ik een behoorlijk bedrag voor het Jeugdfonds binnen ga lopen!” 

Wil je Suzanne – en dus de kinderen – steunen? Ga dan vooral naar de actiepagina en steun #OlympicSuuz!

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.