Ambassadeurs

4 november 2019

Ambassadeurs

Nasser El Jackson: “Het gaat niet alleen om kunstjes doen”

Wereldkampioen Groundmoves, allround freestyle voetballer, entertainer, inspirator. En ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Nasser El Jackson is beweeglijk in alle opzichten. Nasser groeide op in Tilburg, in een gezin met vier kinderen. Op straat zag hij zijn oudere broer voetballen en steeds beter worden met de bal. Dat inspireerde hem. Hij zag ook wat er verkeerd kan gaan op straat. En ook dat inspireerde. “Het gaat niet om het doen van kunstjes met de bal. Het is zoveel meer.”

Freestyle voetballer Nasser El Jackson, ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur samen met Ebenezer.

Nasser werd op zijn 15e ontdekt als straatvoetballer. Hij werkt hard voor dingen die hij belangrijk vindt: kampioenschappen, samenwerking met de KNVB, clinics geven, een theatershow en last but not least: zijn eigen Team El Jackson. “Mijn broer voetbalde veel op straat, was ook met freestyle bezig. Maar ik zag ook minder leuke dingen op straat gebeuren en de invloed die dat op mijn broer had,” vertelt Nasser. “Mijn broer heeft veel meegemaakt. Hij was een sociale, lieve jongen die af en toe meegezogen werd in fout gedrag van vrienden. Zijn carrière is daardoor verpest. Maar hij is altijd heel sterk gebleven, het gaat nu goed met hem. Dat heeft mij gemotiveerd om te gaan voor mijn doelen en me geleerd goed en kwaad te onderscheiden.”

Nasser: Voorbeeld voor jongeren

Een van Nasser’s doelen is Team El Jackson. Een team straatvoetbaltalenten geselecteerd door Nasser die hen helpt hun skills verder te ontwikkelen maar vooral om verbinding te vinden in dat wat hen inspireert. “Iedereen die in mijn team zit, gebruikt de naam El Jackson,” zegt Nasser. “De naam komt van mijn broer die op straat Jackson werd genoemd omdat hij met een bal net zo bewegelijk was als Michael Jackson. Ik heb nu 15 straatvoetballers in mijn team, waaronder voetballers uit België en Spanje. Die jongeren zijn door mij begonnen en worden gemotiveerd om op het rechte pad te blijven. Ik wil een voorbeeld zijn voor de jeugd. Ik train met ze, we pakken een filmpje. Ik probeer een grote broer voor ze te zijn zoals mijn broer dat voor mij was. Ik wil ze meegeven wat ik zelf geleerd heb.”

Van huis uit

Het hele gezin van Nasser voetbalde: vader, de zusjes en de broers. “Die liefde is echt van huis uit meegegeven,” zegt Nasser. “Mijn vader is in de zestig en voetbalt nog steeds. Ik heb ervaren dat het hebben van een gezamenlijke passie veel goeds kan brengen. Voetbal is misschien maar 5% van waar ik nu mee bezig ben. Het is meer dan dat, er komt veel bij kijken. Het gaat niet om kunstjes, het gaat om de inhoud. Daarom ben ik blij dat ik ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur ben. Laatst was ik voor het fonds op twee scholen voor kinderen met een beperking. De kinderen hadden mijn video’s al gezien en waren zo enthousiast. Het was echt genieten, ondanks dat ze het lichamelijk heel zwaar hebben. Dat maakte veel indruk op me. Ik zou best meer met die groep willen doen.”

Dromen

Nasser heeft een vol leven. “Waar ik nog van droom? Weet je, dingen komen op mijn pad. Ik heb het gevoel dat ik op avontuur ben, een ontdekkingsreis maak. Er gebeurt zoveel. Ik speel nu in een theatershow, maar wil ook zelf theater gaan maken. Misschien eigen producten op de markt brengen. Maar het belangrijkste is het werken met jongeren. Ik wil een inspiratiebron zijn.”

Nasser is als ambassadeur onder meer betrokken bij het project Panna Knock Out.

Volg Nasser

Instagram: @nassereljackson

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.