In actie!

5 februari 2021

In actie!

Atleet Michel Butter: ‘Kinderen zijn onze toekomst’

Hij hijgt nog een beetje na als ik hem spreek. Michel Butter is net terug van zijn dagelijks rondje hardlopen: 25 kilometer dit keer. Maar soms is het meer. Het is duidelijk: Michel was en blijft atleet in hart en nieren. Hij werd 14 keer Nederlands kampioen en liep wedstrijden over de hele wereldVorig jaar beëindigde hij zijn carrière als topsporter. Momenteel is hij ondernemer en heeft twee bedrijven: Smooth Performance en samen met zijn coach het bedrijf TwoZeroNine. Beide ondernemingen zijn erop gericht mensen het beste uit zichzelf te laten halen: zowel fysiek als mentaal.  

Michel Butter - Jordy Hindriks - De 66 van Texel

Foto: Jordy Hindriks – De 66 van Texel

Michel Butter was als kind een druk mannetje met erg veel energie. Een behoorlijke kluif voor zijn ouders. Op z’n 5e ging hij op voetballen en al snel bleek dat sporten hielp. Het werd een onmisbare uitlaatklep. Toen Michel 13 was, ontdekte hij het hardlopen. Een kennis vroeg me mee te doen aan een hardloopwedstrijd in de buurt,” vertelt Michel. “Dat vond ik gaaf en het ging goed. Ik schreef me in voor steeds meer wedstrijden. Eerst in de buurt, later in de regio en door het hele land.” Michel lacht: “Het winnen van bekers werd een sport op zich. Mijn vader belde vooraf naar de organisatie of er bekers werden uitgereikt en als dat niet zo was, keken we verder. 

Leven voor je sport

Het lopen ging zo goed dat Michel stopte met voetballen en gevraagd werd mee te trainen bij een club in Castricum. Ik was erg onder de indruk van hoe professioneel het was: voeding, trainingsschema’s, trainingstages in het buitenland. Ik zag hoe het was om topprestaties te leveren en te leven voor je sport. Dat wilde ik ook. In 2004 werd ik bij de junioren  Nederlands Kampioen op het veldlopen en de 5000 meter. Vanaf toen werd het alleen maar meer. Trainingen in Zuid-Afrika, Mexico en Kenia. Wedstrijden over de hele wereld, zoals in New York en Boston. Een hele mooie tijd. Van jonge jongen op de middellange afstand tot marathonloper.”  

Je moet jezelf blijven ontwikkelen

Wat heeft de sport hem nog meer gebracht? “Weet je, het leveren van topprestaties doet iets met je als persoon. Je moet jezelf blijven ontwikkelen. Zelfkennis is heel erg belangrijk. Hoe ga je om met druk, spanning, verwachtingen? Blijven focussen als de camera’s op je gericht staan. Je bent elke dag bezig jezelf te verbeteren. Ook mentaal. Dat motiveert me ook in mijn bedrijf Smooth Performance. Mensen niet alleen fysiek maar ook mentaal te versterken. Ik geloof dat iedereen topprestaties kan leveren. Iedereen kan groeien als mens maar je moet weten wat je belemmeringen zijn. Die mentaliteit helpt me nu ook tijdens de coronacrisis. Er wordt een flinke wissel getrokken op onze mentale weerbaarheid. Ik ben als topsporter expert geworden om met onzekerheden om te gaan. Ik kijk vooral naar de dingen die wel kunnen. Natuurlijk zijn er ook voor mij teleurstellingen. Zo heb ik mijn carrière eerder moeten beëdigen. Maar ik blijer niet in hangen. Ik laat me niet beperken door dingen die in het verleden zijn gebeurd. 

De 66 van Texel

Het is duidelijk. Sporten is belangrijk en brengt veel, vindt Michel. Ook voor kinderen. En dat er thuis geen geld is, mag geen belemmering zijn. Daarom is Michel een inzamelingsactie voor het Jeugdfonds gestart. “Het gaat me aan het hart dat er minder wordt gesport. Sportclubs zijn dicht, er is nu een avondklok. Terwijl sport je zo kan helpen: juist kwetsbare kinderen. Ik wil ze helpen fysiek en mentaal sterk te worden. Kinderen zijn onze toekomst. Ik werd gevraagd mee te werken aan het boek ‘De 66 van Texel’. Een boek met inspirerende hardlooproutes en verhalen. Ik heb gezegd dat ik alleen mee wilde doen als een deel van de opbrengst naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur gaat. Het is zo goed dat jullie bestaan!” 

Met de actiecode MB66JSC kan er een pre-order worden geplaatst, incl. gratis verzending. Er gaat een donatie van €2,50 per verkocht boek naar ons fonds.

Volg Michel

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.