Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 28 augustus 2019

Intermediairs
Lokaal Verhaal

Intermediair Marcelle Warringa: ‘Nog veel meer mensen moeten ons weten te vinden’

Toen Marcelle Warringa in 2016 steeds vaker verhalen hoorde over kinderen die vanwege geldgebrek niet meekonden op schoolreisje, besloot ze er eens in te duiken. Daar moest toch subsidiegeld voor beschikbaar zijn? Een half jaar later was ze voorzitter van de nieuw opgerichte Stichting Leergeld Nijkerk, die nauw samenwerkt met Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland. “We hebben 200 gezinnen in ons bestand maar ik weet dat er meer zijn die onze hulp kunnen gebruiken. De uitdaging is om hen te bereiken.”

“Het verbaasde me dat er in Nijkerk nog niet zoiets was. Toen ik ging zoeken kwam ik al snel bij de landelijke Stichting Leergeld, die werkt met lokale stichtingen. Eigenlijk was mijn idee om anderen te interesseren om een Nijkerkse stichting te starten. Toen daar geen reactie op kwam ben ik het zelf gaan doen. Ik heb geen ervaring in dit veld, maar wil dat alle kinderen mee kunnen doen. Wij vergoeden bijvoorbeeld schoolspullen, bijdragen voor schoolreisjes of een computer.” Bij de landelijke stichting bleek zich al een bedrijf te hebben gemeld dat een eventueel op te richten Nijkerkse afdeling wilde steunen. “Dat gaf ons het vertrouwen om te starten.” Haar mede-bestuursleden hebben ook allemaal een achtergrond in commercie of ondernemerschap. “We zijn er open ingegaan en hebben het vooral praktisch aangepakt. We moesten wel even wennen dat in het sociaal domein dingen soms langzamer gaan. Gelukkig hebben we nu een prima samenwerking met de gemeente.”

Intermediair voor JFSC

Terwijl de nieuwe stichting in oprichting was bleek ook JFSC bezig met een lokaal aanspreekpunt. “Dat wisten we niet van elkaar, ik hoorde dat via vrienden. We zijn meteen om tafel gaan zitten om de samenwerking te bespreken. Als Stichting Leergeld voor sport terecht kan bij JFSC, kunnen wij met ons geld op andere gebieden meer kinderen helpen. En JFSC kan kinderen naar ons doorverwijzen, bijvoorbeeld voor een fiets om naar de sportaccommodatie te komen. De vrijwilligers van stichting Leergeld zijn nu ook intermediair van JFSC, zodat we de aanvraag meteen kunnen invullen. En we hebben fijn contact met de backoffice.”

Met samenwerking meer bereiken

Dat heeft al geleid tot mooie voorbeelden. “Een gezin waarvan de kinderen op paardrijden zaten, kon dat door omstandigheden niet meer betalen. Paardrijden is natuurlijk een dure sport. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en het geregeld. De manege vraagt niet de volle prijs, JFSC betaalt de maximum bijdrage en Stichting Leergeld legt het ontbrekende deel bij. Zo houden de kinderen hun sociale contacten. We hebben gelukkig een groot netwerk in Nijkerk, met sportaanbieders en bedrijven die graag een steentje bijdragen.”

Geen duizend formulieren invullen

Stichting Leergeld Nijkerk heeft zo’n tien vrijwilligers die aanvragen behandelen. Marcelle voert zelf ook gesprekken. “Ik deed er eerst een paar omdat ik vond dat je als voorzitter moest weten waar je het over hebt. Maar het gaf zoveel voldoening dat ik het nog steeds doe. Het belangrijkste is dat je je open en menselijk opstelt en het belang van privacy snapt. Mensen moeten je kunnen vertrouwen. En dan zijn ze ook heel blij dat ze niet naar een loket hoeven komen en geen duizend formulieren hoeven in te vullen. Mooi is dat mensen die door ons geholpen zijn, nu ook aan de slag zijn als vrijwilliger om anderen te helpen. Diversiteit onder vrijwilligers is belangrijk, ook bijvoorbeeld op het gebied van culturele achtergrond. Mensen die een aanvraag doen voelen zich dan eerder op hun gemak.”

Zoveel mogelijk over vertellen

Marcelle wil graag nog meer kinderen helpen. “We staan in nieuwsbrieven, hebben een laagdrempelige aanvraagprocedure, de gemeente verwijst door, maar toch horen we regelmatig dat mensen ons niet kenden. Ik roep intermediairs dan ook op om zoveel mogelijk te vertellen over wat ze doen, ook op verjaardagen en buurtborrels en zo. Er is altijd wel iemand die dat weer verder verspreidt.” Naar een gesprek met een aanvrager nemen de vrijwilligers altijd twee flyers mee. “We vragen hen: als je een gezin weet dat dit ook kan gebruiken, doe dan discreet de flyer in de bus. En dat werkt! We blijven zoeken naar dat soort slimme manieren, want geen enkel kind mag buiten de boot vallen door geldproblemen.”

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.