Ambassadeurs

17 juni 2024

Ambassadeurs

Lucas en Arthur Jussen: ‘Voor veel kinderen is meedoen niet vanzelfsprekend’

Lucas en Arthur Jussen zijn een van de meest gevraagde pianoduo’s van deze tijd. De broers zijn ook één van Nederlands bekendste ambassadeurs als het gaat om klassieke muziek en hebben een prachtige internationale carrière. Ondanks hun drukke, met concerten en opnames gevulde bestaan, zijn ze ook ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Kunnen kiezen

De broers zijn opgegroeid in een gezin waar alles was. Tennis, klassiek muziek, popmuziek. “Dat was totaal vanzelfsprekend. Maar we realiseren ons ook dat het voor heel veel kinderen helemaal niet vanzelfsprekend is. Dat ze dan via het Jeugdfonds wel de kans krijgen om mee te doen, is geweldig. Weet je, als je de kans krijgt kennis te maken met verschillende facetten van het leven, zoals sport, muziek, sociale contacten, daar groei je van. Je leert de wereld beter kennen. En je hoeft er niet altijd wat mee te doen maar het is wel belangrijk dat je er kennis mee maakt en kunt kiezen.”

Doorzettingsvermogen

Als je iets wilt bereiken, moet je er hard voor werken en zijn er ook dingen die je niet kunt doen. Is er ooit het gevoel geweest dat ze iets gemist hebben? “Natuurlijk zijn er wel eens verjaardagen van familie of vrienden waar we niet bij kunnen zijn. Maar dan is het wel extra leuk als we er wél bij zijn,” lacht Lucas. “We hebben absoluut niet het gevoel dat we veel hebben moeten opofferen. We krijgen er zoveel voor terug. En als je ergens goed in wilt worden, of dat nou voetballer of pianist is, dan vraagt dat om doorzettingsvermogen en discipline. Natuurlijk moet je er af en toe iets voor laten, maar dat is wel voor iets waar je zielsveel van houdt. Bovendien hebben onze ouders die balans altijd goed in de gaten gehouden. Zij hebben er goed op gelet dat we juist wél naar vriendjes of uitgingen op vrijdagavond. Pianospelen is ons leven maar ons leven bestaat niet alleen uit pianospelen.”

Van Stevie Wonder tot Udo Jürgens

De broers spelen klassieke muziek maar houden van veel meer stijlen. Arthur: “Ook dat hebben we van thuis meegekregen. Er was altijd muziek. Niet alleen klassiek maar van alles, van Stevie Wonder tot Frank Sinatra en Udo Jürgens. Muziek waar we nog steeds gek op zijn, vooral Frank Sinatra, Bruno Mars en Whitney Houston vinden we fantastisch.”

We hopen echt dat we ons steentje bij kunnen dragen aan het werk van het Jeugdfonds. Het is zo belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen. En dat begint thuis. Dat je een keer meegenomen wordt naar muziek, balletles of een voetbalwedstrijd. Dan kan ineens het kwartje vallen en kan dat belangrijk worden in je leven. Dan is het ook fijn ervoor te gaan en je best te doen om beter te worden. Wij hebben gemerkt, hoe beter je wordt, hoe leuker het wordt. Als je maar iets vindt dat je mooi en leuk vindt!”

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.