Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland pagina

Gelderland | 9 januari 2024

Intermediairs
Lokaal Verhaal

Lokaal aanspreekpunt Talie Wijlens: ”Ik wens dat we alle kinderen een sportieve en culturele jeugd kunnen bieden.”

Elke gemeente die bij het Jeugdfonds is aangesloten heeft een lokaal aanspreekpunt. Die is het eerste aanspreekpunt voor ouders, intermediairs, sportverenigingen, cultuuraanbieders en de gemeente. Wij stellen deze toppers graag aan je voor aan de hand van een aantal korte vragen. Dit keer: Talie Wijlens. 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Talie Wijlens; jongerenwerker en sport en cultuurcoach in de gemeente Oost Gelre. Mijn leeftijd is 42 en ik ben vader van 2 lieve dochters van 8 en 11. Mijn hobby’s zijn muziek maken in een band, tennissen, en ik ben gek op koken en dus lekker eten.

Wat doe je als lokaal aanspreekpunt?

Als lokaal aanspreekpunt fungeer ik als vraagbaak omtrent het jeugdfonds sport en cultuur. Ik heb me verdiept in de lokale/gemeentelijke meedoen regeling(en) en de bijzondere bijstand. Zelf ben ik tevens intermediair en verwerk ik aanvragen. Naast dit alles probeer ik ook zoveel mogelijk het netwerk dat ik heb op de hoogte te brengen van de mogelijkheden om kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben financieel te ondersteunen.

Waarom is een lokaal aanspreekpunt binnen een gemeente belangrijk?

Een lokaal aanspreekpunt zorgt ervoor dat er een continue factor is binnen de gemeente die ervoor zorgt dat het JFSC zichtbaar blijft. Het aanspreekpunt heeft een groot netwerk waar hij/zij regelmatig benoemd wat het JFSC te bieden heeft. Een aanspreekpunt neemt de tijd om goed uit te zoeken wat de verschillende ondersteuningsmogelijkheden op financieel gebied binnen de gemeente voor kinderen zijn. Zo kun je andere professionals uit het netwerk snel helpen bij het doen van een aanvraag.

Waarom is sport en cultuur zo belangrijk voor kinderen?

Dit is natuurlijk een open deur. Uit heel veel verschillende onderzoeken is gebleken dat zowel sport als cultuur een positieve invloed heeft op het welzijn van kinderen. Als vader, jongerenwerker en sport & cultuurcoach zie ik dit ook terug in de praktijk.

Wat hoop jij in jouw gemeente te bereiken met de inzet van het Jeugdfonds?

Ik hoop dat we alle kinderen de mogelijkheid kunnen bieden om te doen waar ze blij van worden. Een talent, of meerdere talenten te vinden en daarmee aan de slag te gaan. Zowel op het gebied van sport als cultuur. Het één hoeft het ander ook niet uit te sluiten. Dit geeft kinderen houvast en steun tijdens het opgroeien in onze, best wel, pittige samenleving. Kinderen leren wat is het om samen te werken, in een groep te functioneren en om voor zichzelf op te komen. Echter kan niet iedereen dit betalen.

Heb je een mooi voorbeeld van een cultuur aanbieder of sportvereniging hoe zij het Jeugdfonds Sport & Cultuur inzetten?

In onze gemeente wordt er gebruik gemaakt door diverse aanbieders van het JFSC. De meest bijzondere aanbieder is wel een manege. Paardrijden is voor sommige kinderen echt een ‘way          of life’. Als je dan niet van goede huize komt is het eigenlijk onmogelijk om paard te rijden. Via het JFSC kunnen wij het voor een aantal kinderen / jongeren toch mogelijk maken om enkele paardrijlessen te volgen. Maar zo is het ook met bijv. tennis. Verder hebben we veel aanvragen voor zwemmen en zwemlessen. Ook zijn we vanuit het sport en leefstijl akkoord ‘Heel Oost Gelre Beweegt’ een pilot project gestart met Anytime fitness waarbij jongeren tussen de 12 en 15 jaar onder begeleiding van een speciale coach in groepsverband les krijgen in fitness. Deze groepslessen kunnen we met korting aanbieden door een bijdrage van Heel Oost Gelre Beweegt. Hierdoor wordt de eigen bijdrage lager en kunnen we ook vanuit het JFSC middelen inzetten om deze eigen bijdrage te bekostigen. Normaliter kunnen deze kinderen / jongeren deze lessen niet betalen.

Heb je nog tips voor andere lokale aanspreekpunten? Of voor intermediairs?

Probeer altijd in goed overleg met aanbieders een passende oplossing te vinden. Of het nu gaat om betalingsachterstanden of om een programma op maat. Er is meer mogelijk dan je denkt. Maar wees creatief.

Wat is jouw wens voor de toekomst?

Dat we alle kinderen een sportieve en culturele jeugd kunnen bieden. Waarin ze veel (zelf)kennis opdoen, sociale contacten, passies ontdekken en gewoon lekker bewegen.

 

Overzicht lokale aanspreekpunten in Gelderland>>

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Gelderland

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.