Partners

31 januari 2020

Partners

Judith Hermelink van Sam&: ‘Meer samen is meer kracht’

Judith Hermelink is sinds september 2019 coördinator bij Sam&, het samenwerkingsverband tussen het Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Leergeld, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp. Via Sam& krijgen ouders en intermediairs op een gemakkelijke manier toegang tot een breed pakket aan voorzieningen voor kinderen die opgroeien in een gezin met weinig geld.

Judith en haar drie collega’s werken er hard aan om één overzichtelijke plek te creëren waar aanvragen ingediend kunnen worden voor een breed pakket aan voorzieningen. “Sinds maart 2019 is Sam& een stichting en gebeurt er veel,” zegt Judith. “De bouw van een portal, de wereld laten weten dat we bestaan, maar ook  bijvoorbeeld juridische zaken en HR. Ik voer ook gesprekken met allerlei partijen. Er zijn zoveel organisaties betrokken bij het thema kinderarmoede, gemeenten, landelijke politiek, fondsen, vrijwilligersorganisaties. En iedereen wil er iets in betekenen. We moeten in dat speelveld een deugdelijke organisatie zijn, niet groot maar wel volwassen. Het is een beetje pionieren, dat maakt het erg leuk.”

Concreet en helder

Er is de laatste tijd erg veel aandacht voor kinderarmoede in de pers. Het is duidelijk een onderwerp dat leeft. Judith: “De teneur van de artikelen is vaak ‘hoe is het mogelijk dat er kinderarmoede bestaat in een rijk land als Nederland?’. Dat vind ik het mooie aan de vier organisaties die verbonden zijn aan Sam&, ze hebben iets concreets te bieden. Het is heldere, afgebakende hulp in natura. En nee, we lossen kinderarmoede niet op. We proberen iets voor kinderen te doen, iets te kunnen doorbreken in een moeilijke situatie en hopelijk heeft dat op de lange termijn ook impact. Laten we het vooral overzichtelijk houden. Groei is geen doel maar als je krachten wilt bundelen, vind ik dat je partijen die op dezelfde manier werken er wel bij zou moeten hebben.”

We lossen kinderarmoede niet op. We proberen iets voor kinderen te doen, iets te kunnen doorbreken in een moeilijke situatie.

Ander perspectief

Voordat Judith aan de slag ging bij Sam& runde ze het Ronald McDonald Huis Utrecht bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis en was werkzaam bij het overkoepelende Ronald McDonald Kinderfonds. “Een organisatie waar iedereen achter staat. Ouders van ernstig zieke kinderen moeten dichtbij hun kind kunnen zijn, daar is iedereen het mee eens. Er waren nooit negatieve reacties. Dat is bij Sam& soms lastig. Op social media zijn er wel eens reacties in de trant van ‘laat die mensen gewoon aan het werk gaan’. Armoede is complexe materie. Het gaat om een stapeling van problemen waar mensen mee te maken hebben en soms moet je even door de bril van de ander kunnen kijken. Ik vind het normaal dat mijn kinderen sporten, mee kunnen op schoolreis en een goede fiets hebben. Maar wat voor mij normaal is, is dat niet noodzakelijkerwijs voor iemand anders. Zeker niet voor iemand die in een lastige situatie zit en geen overzicht meer heeft. Dat had ik al eerder geleerd. Ik heb in de verslavingszorg gewerkt waar ook zo duidelijk was dat je moet oppassen met oordelen over iets waar je weinig kennis van hebt.”

Campagne Sam& van start

Op 16 januari 2020 is de publiekscampagne van Sam& gestart. Een belangrijk moment. “Het is spannend,” zegt Judith. “Ouders en intermediairs kunnen via de portal aanvragen doen die wij dan weer doorzetten naar de organisaties. Je wil natuurlijk dat die aanvragen snel en goed afgehandeld worden. Je wil natuurlijk dat die aanvragen snel en goed afgehandeld worden. Samen zijn we er klaar voor om zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans te geven om mee te doen.”

Over 5 jaar

Waar ik over vijf jaar wil zijn? Waarschijnlijk een utopie maar het zou mooi zijn als gezinnen zonder schroom aanvragen durven doen en het aanvraagproces heel soepel gaat. En natuurlijk dat er nog veel meer organisaties zijn aangesloten bij Sam& en alle kinderen in Nederlands de kans krijgen om mee te doen.”

Lees meer over Sam&

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.