Ambassadeurs

31 mei 2023

Ambassadeurs

Joep Wennemars: ‘Sport opent je wereld’ 

“Een leven zonder sport… Niet voor te stellen!” Schaatser voor Team Jumbo-Visma Joep Wennemars groeide er thuis mee op. Vader Erben maakte Nederland al trots op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Als klein jongetje was Joep zelf ook altijd in beweging. “Sport hoorde erbij. Het heeft me zoveel gegeven: Het gezond buiten zijn, bewegen, ergens voor strijden, maar ook het verwerken van teleurstellingen in je eentje of met je team. Daar groei je van. Dat gun ik ieder kind. Daarom wil ik me graag met volle energie inzetten voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Want wat je leert door te sporten, neem je mee in de rest van je leven.”  

Sporten hoorde erbij 

Vroeger thuis was sport een deel van de opvoeding. Het was normaal. “Ik heb me pas later gerealiseerd dat het niet voor elk kind vanzelfsprekend is om te kunnen sporten of lid te kunnen worden van een club.” Vader Erben was een topsporter en is, ook na zijn actieve carrière altijd blijven bewegen. Het is deel van zijn leven en heeft zijn gezin ook aangestoken.  

“Als jochie was ik altijd actief bezig. Had nog niet direct een favoriete sport; ik zat niet alleen op schaatsen maar deed ook fanatiek aan voetbal. Ik was lang nog heel klein en niet zo sterk als veel leeftijdsgenoten. Maar ik was wel snel en bewoog goed. In de meeste sporten kon ik me dan ook wel laten zien. Ik was best een verlegen jongetje, en dit was een manier om me te laten gelden. Sporten deed ik graag in clubverband. Met de schaatsclub trainden we op de ijsbaan in Deventer. Daar gingen we met de bus heen en dat was toen ontzettend leuk, ook omdat je er met kinderen van allerlei verschillende leeftijden heen ging. Op de middelbare school moest ik wegens tijdgebrek kiezen voor één sport, en toen is het toch schaatsen geworden.  

Spelenderwijs doe je allerlei vaardigheden op 

Ik ben ambitieus en wil graag al het mogelijke uit mijn lichaam halen als het over schaatsen gaat. Daarnaast wil ik ook graag mijn diploma International Business Administration aan de Universiteit Twente halen zodat er ook een leven naast of na het schaatsen is. Die gedrevenheid, het stellen van een doel en daar ook voor willen en kunnen werken zit in mijn karakter maar is bijvoorbeeld ook iets dat ik geleerd heb door als jongetje te sporten. Spelenderwijs doe je daar allerlei vaardigheden op, die je in de rest van je leven van pas komen.” 

Support van thuis  

“Mijn ouders hebben altijd achter me gestaan. Motivatie en support vanuit je familie is zo belangrijk. Juist omdat mijn vader zelf een fantastische tijd heeft gehad als topschaatser, gunt hij mij dit ook. Hij weet als geen ander wat je er voor moet laten maar ook wat het je kan geven. Het is fijn om die support van thuis te krijgen en besef me goed dat dit in veel gezinnen helaas geen vanzelfsprekendheid is. De mogelijkheid om dit te kunnen doen, al die mooie hoogtepunten samen te kunnen beleven. Die ervaring is onbetaalbaar.” 

Leren over jezelf 

De rondjes op de ijsbaan en alle trainingsuren daarnaast betaalden zich uit in een profcontract bij Team Jumbo-Visma, partner van het Jeugdfonds. “Daar ben ik heel blij mee en werk ik ook hard voor. Maar eigenlijk gaat het daar niet over. Topsport is niet voor iedereen weggelegd, en dat hoeft ook niet. Wat mij betreft zou sport in het leven van ieder kind een rol moeten spelen. Het is een uitlaatklep. Het zorgt voor ontspanning en plezier. Je maakt vrienden en bent even in een andere wereld. Maar het competitie-element is ook leerzaam. Je leert veel over jezelf. Je komt dingen tegen waar je mee moet leren omgaan. Sociale vaardigheden, normen en waarden; het komt allemaal voorbij.  

Het samenwerken, in een team of op een vereniging zorgt ervoor dat je leert rekening te houden met anderen. Dat zijn allemaal levenslessen. Net als leren winnen en verliezen. Omgaan met teleurstellingen is bijvoorbeeld een nuttige les. Sport stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Om te werken voor iets en te ervaren dat dat iets oplevert. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon lekker. Je voelt je gezond. Je wordt sterk en fit, zowel fysiek als mentaal. Dat kan iedereen ervaren die aan sport doet en dat werkt al op elk niveau.” 

Een verrijking voor je leven 

Daarom is Joep ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Geld mag nooit een belemmering zijn om lid te worden van een sportclub. Het moet voor elk kind mogelijk zijn om je talent te ontdekken. Om te ervaren wat het je kan brengen. Serieus sporten in competitieverband of gewoon lekker met je vrienden trainen… Het maakt niet uit; het draagt bij aan je leven. Het is een verrijking waar je op alle fronten iets aan hebt. Sport opent je wereld!”  

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.