Gezinnen

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen pagina

Groningen | 6 december 2019

Gezinnen

Moeder van Jaydian: “Breakdance is méér dan een leuke hobby” 

Jaydian was pas vier jaar oud toen hij startte met breakdancelessen via The Floor is Yours. De lessen worden betaald door het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Moeder Hari is er blij mee en vertelt er open over. “Armoede moet uit de taboesfeer.”

Jaydian - The Floor is Yours - Jeugdfonds Sport & Cultuur“Het is best lastig uit te leggen waarom Jaydian breakdance zo leuk vindt,” zegt moeder Hari. “Ik heb een filmpje van hem waar hij als tweejarige al fanatiek aan het dansen was. Het was toen al duidelijk dat hij iets met muziek en dans had. Hij was vier toen we naar een proefles breakdance van Lucas Winkel gingen. Hij vond het zo leuk dat we hem meteen hebben ingeschreven voor The Floor is Yours. Toen de lessen afgelopen waren, is hij doorgegaan naar de gewone breakdancelessen van Lucas.”  

Hij leeft enorm op

Hari betaalt de lessen met hulp van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Ik zit in de schulphulpverlening,” vertelt ze. “De schuldhulpverlener zag hoe belangrijk de lessen voor Jaydian zijn en heeft de aanvraag bij het fonds voor ons geregeld. Voor mij is het ook belangrijk dat Jaydian dit kan doen. Ik zie hoe hij zich ontwikkelt en hoeveel plezier hij heeft. Ik heb een keer tegen hem gezegd dat het misschien niet meer kon vanwege de kosten. Dikke tranen want dit is wat hij het liefste doet. Daarom ben ik heel blij dat het kan. Ik zie hoe stoer hij is als hij danst, hij leeft enorm op. Het is zo goed voor zijn zelfvertrouwen. De lessen zijn meer dan een leuke hobby. 

Rust 

Hari zit in de schuldhulpverlening. “Met twee jaar ben ik helemaal schuldenvrij. Het is pittig om in zo’n traject te zitten, we krijgen weekgeld en dat is echt wel krap. Soms weten we niet of we die week uitkomen. Maar het idee dat ik over twee jaar schuldenvrij ben, geeft me heel veel rust. Ik word wel heel handig in het rondkomen met weinig geld,” lacht Hari. “Ik weet precies wanneer de kortingsstickers bij de supermarkten in de buurt op de vlees en groenten gaan. Het scheelt echt veel als je dat even uitzoekt. Mijn bewindvoerder helpt me ook om de aanbiedingen uit te zoeken. 

Uit de taboesfeer

“Ik vind het belangrijk dat armoede uit de taboesfeer gehaald wordt,” zegt Hari. “Zo zit ik in een Facebookgroep voor mensen die weinig geld hebben. We ondersteunen elkaar, geven tips over aanbiedingen of hoe om te gaan met instanties, je kunt vragen aan elkaar stellen. Het is heel open. Eigenlijk wil ik die openheid niet alleen op Facebook, maar ook daarbuiten. Dat ook buren zoiets belangrijks van elkaar weten, dan kun je elkaar helpen. Misschien dat iemand nog kinderkleding of schoenen heeft liggen, je kunt daar een ander mee helpen in plaats van het weg te gooien of naar de kringloop te brengen. Armoede zou veel beter bespreekbaar moeten zijn. 

Lees ook het verhaal van Lucas Winkel

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.