Intermediairs

7 februari 2019

Intermediairs

Irma: ‘Voor de kinderen is het belangrijk dat hun wereld weer wat groter is’

Soms stapelen de problemen zich op en wordt het voor een gezin steeds zwaarder het hoofd boven water te houden. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Buurtgezinnen.nl zorgt ervoor dat deze gezinnen weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen. Irma de Groot is coördinator van Buurtgezinnen in Zaanstad én intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

De werkwijze van Buurtgezinnen is simpel en effectief. Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders met een groot hart die op vrijwillige basis graag wat willen doen voor een ander gezin.

Koppelen

Irma de Groot koppelt de gezinnen. “Ik ga naar gezinnen toe die ondersteuning kunnen gebruiken, waar het niet zo lekker loopt. Bijvoorbeeld vanwege ziekte, of alleenstaande ouders. Vaak zijn het gezinnen die geen netwerk hebben. Ik zoek een steungezin waar de kinderen af en toe heen kunnen, zodat de  ouders even op adem kunnen komen. Daarmee hopen we te voorkomen dat een gezin ontspoort. Een gezin wordt in principe twee jaar lang begeleid. Meestal is de band met het steungezin dan zo het, dat onze bemoeienis niet meer nodig is. Per gezin bekijken we wat nodig is, sommige kinderen gaan maar een middag in de week naar een steungezin, anderen gedurende het weekend.”

Direct helpen

Irma is intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat betekent dat ze een gezin dat moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, direct kan helpen door een aanvraag te doen zodat een kind kan sporten of iets aan cultuur kan doen. “Vaak zijn er meerdere problemen in een gezin. Ik verwijs dan door naar bijvoorbeeld het sociaal wijkteam maar ik kijk ook wat ik zelf kan doen. Een aanvraag om iets aan sport of cultuur te gaan doen bijvoorbeeld. Voor de kinderen is het belangrijk dat hun wereld weer wat groter is en dat ze de problemen thuis even kunnen vergeten. Een aanvraag doen is heel eenvoudig en het contact met het lokale Jeugdfonds Sport & Cultuur is goed, dus voor mij is het een kleine moeite.”

Iedereen werkt samen

“Laatst heb ik twee broertjes uit een Koerdisch gezin opgegeven,” vertelt Irma. “De jongens gaan iedere weekend naar twee steungezinnen. Een jongetje uit het steungezin zat al op voetbal. Ik kreeg de vraag of de jongetjes uit het vraaggezin ook op voetbal konden. Via het Jeugdfonds Sport & Cultuur in Zaanstad was het zo geregeld. De ouders uit het steungezin hebben geholpen de jongens op de voetbalclub aan te melden, omdat de ouders slecht Nederlands spreken, was dat lastig voor ze. De moeder uit het steungezin zorgt er ook voor dat de berichten uit de groepsapp van de club bij de vraagouders terecht komen. Ook de voetbalclub werkt er enthousiast aan mee. Iedereen werkt samen om de jongetjes mee te laten doen. Dat is zo mooi. Alle kinderen moeten gewoon de kans krijgen om mee te kunnen doen. Zaanstad heeft ook een eigen regeling maar die is vrij ingewikkeld. Gezinnen die er eigenlijk voor in aanmerking komen, kunnen daar vaak  geen gebruik van maken. Dat vind ik het goede aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Kinderen die willen sporten, kunnen snel naar een club. Ik vind het heel fijn om te zien dat ze daar echt van opbloeien.”

Meer informatie over Buurtgezinnen.

Word ook intermediair.

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.