Lokaal Verhaal

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe pagina

Drenthe | 7 januari 2020

Intermediairs
Lokaal Verhaal

Intermediair Kim: word intermediair en maak het verschil!

Kim ten Klooster, 32 jaar en woonachtig in Steenwijk, is sinds 2011 beweegcoach bij Sport Drenthe in de gemeente Westerveld. Het team beweegcoaches geeft uitvoering aan de notitie Bewegen & Gezondheid. “Het belangrijkste doel,” zegt Kim, “is het stimuleren van een gezonde leefstijl bij alle inwoners, met extra aandacht voor ‘kwetsbare’ doelgroepen. Bijvoorbeeld mensen die niet de financiële middelen hebben om te (blijven) sporten of iets aan cultuur te doen.”

Kim ging op zoek naar de mogelijkheden voor deze groep en kwam al snel terecht bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. “Dit fonds kan er voor zorgen dat kinderen tot 18 jaar niet ‘buiten spel’ worden gezet. Het fonds betaalt het lidmaatschap en eventueel de kleding of attributen. Dat is fantastisch en sluit natuurlijk precies aan bij ons doel om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Daarom hebben wij contact opgenomen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe en ze uitgelegd wat ons doel is en ze gevraagd wat zij voor ons kunnen betekenen.”

Het is ontzettend dankbaar werk!

Kim kwam erachter dat er in gemeente Westerveld al een aantal intermediairs van verschillende zorginstanties waren, maar op jaarbasis werden er nog geen 20 aanvragen gedaan. Gezien het aantal kinderen dat in armoede opgroeit, vonden zij dit erg weinig. Er is toen besloten dat ook iemand van het team beweegcoaches intermediair zou worden zodat meer kinderen via het Jeugdfonds Sport & Cultuur mee konden doen aan sportieve of culturele activiteiten. “Omdat ik veel affiniteit heb met de doelgroep mocht ik intermediair worden.” zegt Kim.

Het aantal kinderen dat gebruik maakt van het fonds is in de afgelopen jaren ontzettend gestegen. Scholen, zorgorganisaties en ouders, weten het team beweegcoaches steeds beter te vinden. Natuurlijk kost het ook steeds meer tijd om alles te regelen en het contact met de gezinnen te behouden. Kim: “Ik ben namelijk ook contactpersoon van Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job, dus ik kan de gezinnen veel bieden. Ik vind het prettig om de gezinnen te kennen, dus zorg ik altijd dat ik in ieder geval een keert bij de mensen thuis kom om de mogelijkheden te bespreken. Ik merk dat mensen dat fijn vinden en dat ze je gaan vertrouwen, het is ontzettend dankbaar werk!”

“Alle ouders willen het beste voor hun kinderen”

“Het Jeugdfonds Sport & Cultuur is erg belangrijk voor gezinnen die het niet zo breed hebben,”vindt Kim. “Alle ouders willen het beste voor hun kinderen, maar hoe doe je dat als er geen geld is? Vaak moeten ouders hun kinderen teleurstellen dat ze (weer) niet mee kunnen doen. Gelukkig hoeft dit niet op het gebied van sport en cultuur. Ook is het erg fijn dat andere kinderen van de groep hier niets van hoeven te weten. Het financiële deel wordt rechtstreeks afgehandeld tussen de vereniging en het fonds.”

“Spontaan een knuffel”

“Eén gezin dat me altijd bij zal blijven, is een van de eerste gezinnen waar ik in 2015 als intermediair kwam. Via de huisarts uit het dorp heeft de vader telefonisch contact met mij opgenomen, het gesprek verliep moeizaam omdat er een taalbarrière was. Gelukkig konden we een afspraak maken en de week erop ging ik bij hen langs. Het maakte indruk op mij hoe klein zij woonden, maar ook hoe gastvrij ze waren en hoe liefdevol voor hun drie kinderen. Voor de oudste dochter heb ik vioolles en zwemles kunnen regelen, haar broertje en zusje waren toen nog te jong.

Aangezien het contact telefonisch wat lastig verliep, ben ik een aantal keer langs geweest om door te geven dat ze eerst een paar proeflessen mocht volgen en daarna heb ik de aanvragen gedaan. Nadat het meisje een paar maanden vioolles had gevolgd, kwam ik haar met haar vader tegen in de supermarkt. Haar vader kwam meteen naar mij toe, gaf me een hand en bedankte me wel vier keer. Vervolgens ontdekte zijn dochter mij en gaf me uit het niets een knuffel. Dat was zo’n lieve spontane reactie dat ik tranen in mijn ogen kreeg! Wat zijn deze mensen dankbaar, echt fantastisch! Inmiddels zitten haar jongere broertje en zusje via ‘Bartje leert zwemmen’ op zwemles en heb ik nog steeds goed contact met dit gezin. Wanneer ik ze tegenkom, wordt er altijd naar me gezwaaid!”

Word intermediair zodat je nog meer kan betekenen voor een gezin!

Als laatste een tip van Kim: “Voor iedereen die iets wil betekenen voor kinderen uit gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, zeg ik: word intermediair en ga in gesprek met deze gezinnen! Tegenwoordig kun je ook aanvragen doen via Sam&, een gezamenlijke portal van het Jeugdfonds Sport & Cultuur, het Nationaal Fonds Kinderhulp, Stichting Leergeld en Stichting Jarige Job. Zo kun je nóg meer betekenen voor de gezinnen.”

Word ook intermediair

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Drenthe

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.