Ambassadeurs

29 oktober 2018

Ambassadeurs

Ginella Zerbo: ‘Lekker rennen, dat had ik nodig’

Ginella Zerbo, hockey international en spits van SCHC en het Nederlands elftal, is ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Lekker rennen

“Eigenlijk wilde ik voetballen. Dat deed ik vaak op het schoolplein, samen met de jongens. Maar mijn moeder zag het niet zitten, vond het een te fysieke sport voor meisjes. Ze is opgegroeid in de voetbalwereld, haar broer en vader waren allebei fanatieke voetballers, zelf was ze scheidsrechter. Ze had er wel genoeg van denk ik. Eerst heb ik nog geprobeerd te dansen en te turnen, maar zonder ritmegevoel werd dat wat lastig… Na aan korfbal en tennis te hebben gedaan, heb ik uiteindelijk gekozen voor hockey. Als kind moest ik mijn energie kwijt, ik was best druk. Lekker rennen, dat had ik nodig. Zelfs toen ik op een gegeven moment twee keer per week hockeyde, bleef ik daarnaast tennissen.”

Je kan het niet alleen

“Mijn ouders laten me vrij in wat ik wil. Dat hebben ze altijd al gedaan. Er is nooit tegen me gezegd dat ik móest sporten. Als ik nu zou willen stoppen met hockeyen, zou dat ook goed zijn. Natuurlijk zouden ze het zonde vinden, maar ze willen vooral dat ik plezier heb in wat ik doe. Dat is het belangrijkste in hun ogen.

“Mijn vader is er altijd bij, hij gaat mee naar elke wedstrijd. Eén keer is hij niet komen kijken. Ik was vijftien, en ik mocht meespelen in Dames 1 tegen hockeyclub M.O.P. in Vught. Heb ik er twee gescoord! Ha, ik was extra gemotiveerd! Daarna heeft hij nooit meer een wedstrijd overgeslagen. Samen met mijn vader naar een wedstrijd rijden, is een soort ritueel geworden. Toen ik het Europees kampioen onder zestien speelde in Valencia, stapte mijn moeder in de bus om erbij te kunnen zijn. Ze heeft namelijk vliegangst. Gelukkig had ze die busreis voor me over, dat vond ik heel vet.

“Als kind heb je eigenlijk als vanzelfsprekend je ouders nodig, maar ook nu is dat nog zo. Ze kunnen me als geen ander motiveren als het wat minder gaat. ‘Kom op, niet opgeven, door blijven zetten.’ Je kan het niet alleen. Zeker van je ouders wil je soms horen dat het echt wel weer goed komt.”

Anders denken en zijn

“Het leven is zoveel leuker als je sport. Buitenspelen doe je met je eigen vrienden, of vrienden van school. Als je bij een vereniging gaat sporten, bouw je een nieuwe vriendenkring op. Daardoor word je steeds socialer. Je leert er veel van door niet de hele tijd met dezelfde mensen op te trekken, door mensen te ontmoeten met andere interesses.

“Toen ik naar de middelbare school ging, verhuisden we naar Amsterdam-West. De kinderen daar waren heel anders dan mijn teamgenootjes in het hockey. Het waren echt twee verschillende culturen. Stond ik daar als klein meisje uit Den Haag, en dan deed ik ook nog aan hockey… Nou, dan ben je al een beetje een buitenbeentje. Maar uiteindelijk heb ik daar een leuke tijd gehad. Ik heb geleerd dat niet iedereen hetzelfde is, dat mensen anders kunnen denken en zijn.

“Hockey is best een eenzijdige wereld. Ik geef weleens clinics, coach ook de meisjes D1, en daar zie ik dat het toch anders is dan toen ik jong was. Het wordt langzaamaan wat normaler, minder kak. Daar ben ik best blij mee. Hockey is gewoon een supercoole sport, daar is niks bekakt aan.”

Cool voor kinderen

“Mijn hele familie heeft er voor gezorgd dat ik alle spullen kreeg die ik nodig had om te kunnen hockeyen. Opa’s, oma’s, ooms, tantes. Hockey is een dure sport. En hoe hoger het niveau is waar je op speelt, hoe duurder het wordt. Inmiddels heb ik gelukkig  individuele sponsors, zoals Adidas.

“Het hebben van een sponsor neemt onrust bij me weg, ik maak me minder zorgen. Het voelt ook als steun. Er is een merk dat in mij gelooft, net zoals mijn familie dat doet. Als merken of bedrijven zich aansluiten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur, laten ze ook zien dat ze in kinderen geloven. En ik weet dat het voor bedrijven misschien lastig is om die stap te zetten; die sponsoring is natuurlijk minder zichtbaar. Maar ik denk dat het heel positief zou kunnen uitwerken voor merken, omdat mensen in de omgeving van die kinderen zien wat die bedrijven betekenen voor een ander. En ja, het zou cool zijn voor kinderen als een tof merk zich zou melden. Dan voelen ze zich bijzonder.”

Volg Ginella

Twitter: @GinellaZerbo
Instagram: ginellazerbo

Leer meer: op hockey via het Jeugdfonds

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.