Sport en Cultuur

7 september 2020

Sport en Cultuur

Fietsen voor het fonds! 

Sociaal werkers en fanatieke fietsers Johan van Weeghel en Niels Krijgsman fietsten 1.100 kilometer van Arnhem naar Praag om geld in te zamelen voor ons fonds. Ze fietsten al eerder geld bij elkaar voor goede doelen. In juli 2018 naar Parijs voor Stichting Adamas en in 2019 stapten ze op de fiets richting Barcelona voor Stichting Villa Pinedo. Wat beweegt deze toppers? 

Niels en Johan fietsen voor Jeugdfonds Sport & CultuurElke dag gemiddeld zes uur fietsen voor een goed doel. Ik krijg al pijn in m’n billen bij de gedachte alleen, maar Johan en Niels deden het. Waarom? “We zijn allebei sociaal werker bij Stichting Welzijnskwartier in Katwijk,” zegt Niels. “We zien hoe belangrijk het is dat kinderen en jongeren kunnen sporten. Als je dan ziet dat er jongeren zijn die niet mee kunnen doen, ervaar je het als een buitenkans om iets voor die groep te doen.” Johan: “We fietsen ook samen met jongeren, naar de Ardennen bijvoorbeeld. Als sociaal werker zie je ook met welke problemen die kinderen te maken hebben. Tof als je daar iets aan kunt doen.” 

Naar boven rollen

Johan en Niels zijn zo langzamerhand gespecialiseerd in het fietsen van lange afstanden. “Je bent lekker buiten en maakt van alles mee,” zegt Johan. “Fietsen is een sociaal gebeuren. Je ontmoet veel andere fietsers. En dat afzien heeft ook wel wat. Je zoekt je grenzen op.” “En het gaat soms ook behoorlijk mis,” lacht Niels. “Bijvoorbeeld die keer dat we met 40 kilometer een berg af kwamen en er ineens een groot gat in de weg bleek te zitten. Wij kwamen er goed vanaf maar de fietsen hadden wel schade. En je komt ook wel eens een helling tegen die steiler bleek dan je dacht. We moesten het Bohemen gebergte door. Dan is het verstand op nul, en met 6 kilometer per uur naar boven rollen.”  

Van camping naar camping

Tijdens de 17 dagen dat ze onderweg waren, maakten Niels en Johan vlogs die ze deelden met het thuisfront en supporters van de sponsortocht. “Dat was gaaf,” zegt Niels. “Ook al houd je niet van fietsen, het was toch leuk om te zien blijkbaar, want de vlogs werden goed bekeken.” Johan: “En we hadden veel contact met ons werk en ‘onze’ jongeren. Die organiseerden allerlei acties om ons te sponsoren. In Nederland gebeurde sowieso van alles. Koekjes bakkeneen statiegeldactie van de supermarktbraderieën en bloemist Florali Creations die speciale boeketten verkocht. We hopen uit te komen op ons streefbedrag van € 1500.”  

Onderweg kregen ze uiteraard ook te maken met coronamaatregelen. Niels: “We fietsten van camping naar camping. De maatregelen waren overal anders, dat was wel opvallend. In Duitsland moesten we mondkapjes dragen op de camping, in winkels en restaurants en moest je de douche met chloor schoonspuiten na het douchen. Maar in Tsjechië was het alsof corona niet bestond.”  

Johan: “We vonden het onwijs tof om te doen, volgend jaar fietsen we dwars door Zwitserse Alpen van Praag naar Venetië. Over het goede doel moeten we nog even nadenken!”   

Steun Johan en Niels

Je kunt de topprestatie van Niels en Johan nog steunen. Ga naar hun pagina op het Actieplatform en sponsor de actie van deze toppers! 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.