Intermediairs

10 februari 2019

Intermediairs

Daisy: ‘Ik wil dat alle kinderen dansen’

Daisy Peters is buurtsportcoach dans voor Sport Utrecht, een organisatie die in de wijken alle Utrechters in beweging wil zetten. Daisy geeft op scholen en na schooltijd danslessen aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Haar streven? Alle kinderen het plezier van dans laten ervaren!

Daisy heeft een groot werkgebied. Ze werkt in de wijken Overvecht, Hooggraven en Lunetten waar ook gezinnen wonen die niet veel te besteden hebben. “Ik geef danslessen op verschillende scholen, iedere periode een andere wijk. Ik probeer de kinderen enthousiast te maken voor dans. Met de kleintjes doe ik Kid’s Dance en vanaf 6 jaar streetdance en hiphop. Toen ik een jaar of tien was, ben ik zelf gaan dansen en bleek er goed in te zijn. Ik zat in demoteams en deed mee aan wedstrijden. Dans heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Het was en is mijn passie en dat wil ik heel graag overdragen op anderen. Dans is zo breed, iedereen kan het leren. En blijkbaar maakt het een stofje aan waar je happy van wordt.”

O nee, niet dansen!

Daisy komt een aantal keren op de scholen in de wijk om dansles te geven. Vaak is het voor kinderen de eerste kennismaking met dans. “Dat is wel grappig,” lacht Daisy. “Meestal roepen ze aan het begin van de eerste les ‘o nee, niet dansen!’. Vooral de jongens zien dat in het begin niet zitten. Maar als ik eenmaal begin gaan de jongens vaak nog meer los dan de meisjes. Ze zijn altijd blij als ik de week erna weer kom, dan heb ik mijn doel bereikt. Ik wil heel graag dat iedereen het leuk vindt en vraag me altijd af: wat kan ik doen dat alle kinderen willen dansen.”

Als een kind op les wil, kan dat

In Utrecht krijgen de kinderen lessen op school en kunnen daarna gratis een cursus buiten school volgen. Als ze willen blijven dansen, is het de bedoeling dat ze doorstromen naar een reguliere dansschool. Maar niet alle ouders kunnen het lesgeld betalen. Daisy: “Als je weinig geld hebt, kun je gebruik maken van een U-pas, maar die wordt meestal voor zwemmen gebruikt, niet voor danslessen voor de kinderen. In dat geval maken we gebruik van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. We komen er altijd wel uit om een kind dat graag op les wil, ook die kans te geven.”

Lastig bespreekbaar

“Ik zie het meestal wel aan het kind als er thuis geen geld is,” zegt Daisy. “Kinderen dragen kapotte schoenen of ze dragen het hele jaar door dezelfde kleren. Of ze mogen niet meedoen aan een show, dan weet ik dat er iets anders onder ligt. Alle ouders zitten in een groepsapp dus ik heb wel contact met ze en dat onderhoud ik ook heel bewust. Ik vind het wel lastig om het met de ouders te bespreken als ik merk dat er geen geld is. Ik heb goed contact met de gymdocenten en de scholen zelf. Als iets me opvalt, kan ik dat met ze bespreken.”

Kinderen moeten niet thuis rondhangen, vindt Daisy. “Van dansen en sporten word je gewoon gelukkig. Daarom vind ik het zo belangrijk dat kinderen het kunnen doen.”

Ben jij buurtsportcoach, cultuurcoach of combinatiefunctionaris? Word ook intermediair! Lees er alles over op onze infopagina voor intermediairs.

Word nu intermediair!

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.