Ambassadeurs

11 juli 2019

Ambassadeurs

Brigitte Heitzer: ‘Muziek is mijn leven’

Rotterdam, 26-06-2019 Musical actrice Brigitte Heitzer, ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Foto: Bastiaan Heus

Muziekles hoort erbij, vonden de ouders van musicalster Brigitte Heitzer. Brigitte kreeg al jong pianoles. Ook haar eigen kinderen zitten op muziekles. Muziek maken, zingen of dansen helpt bij de ontwikkeling, is haar ervaring. Daarom wil ze dat alle kinderen iets aan muziek kunnen doen, ook als er thuis geen geld is. Brigitte Heitzer is ambassadeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Brigitte groeide op een groot melkveebedrijf in Zuid Limburg op. “Mijn oma, die naast ons woonde, speelde fantastisch piano,”vertelt Brigitte. “Daar is de liefde voor muziek ontstaan. Toen ik een jaar of zes was, kregen we thuis pianoles van een privéleraar.  Als boerengezin met vier kinderen hadden we het niet breed, mijn ouders konden de privélessen niet meer betalen. Vlakbij, in België, waren muzieklessen dankzij subsidie, betaalbaar. Iedere zaterdag reed mijn moeder met vier kinderen heen en weer om ons muziekles te kunnen laten volgen.”

Eindmusical was het begin

Tijdens de eindmusical op de basisschool zong Brigitte voor de eerste keer voor publiek. “Ik was Barones van Stoethaspel tot Wielewaal,” lacht ze. “En ik kan me nog ieder woord van het liedje dat ik zong herinneren. Het maakte zo’n indruk op me om samen muziek maken, te zingen en iedereen in een rol te zien. Het was zó leuk! Dat was echt het begin.”

Toch duurde het nog jaren voordat Brigitte besefte dat het podium haar bestemming was. “Na de middelbare school had ik geen idee wat ik wilde. Naar een toneel of musicalopleiding gaan, kwam niet in me op. Ik was in die tijd echt een grijs muisje en deed het in mijn broek bij het idee dat ik naar de grote stad zou moeten. Ik ben in Maastricht Sociaal Pedagogische Hulpverlening gaan studeren. Daarna ben ik gaan werken. Achteraf gezien belangrijk omdat ik mezelf in die periode op een veilige manier heb kunnen ontwikkelen en sterk kon worden. Pas toen ik genoeg zelfvertrouwen had, heb ik de kans gewaagd en heb ik met succes auditie gedaan op het conservatorium in Brussel.”

Evita

Brigitte’s grote doorbraak kwam na het winnen van het tv-programma Evita. “Terugkijkend was dat een grote leerschool. We werden acht weken soort van opgesloten in de studio en hadden veel plezier met elkaar. Daarnaast stond ik ook nog in Tarzan. Ik had in periode nauwelijks tijd voor vrienden en familie maar vond dat isolement eigenlijk heel lekker. En toen won ik… Terug in de buitenwereld maakte ik mee wat het doet als je met je hoofd op tv bent. Iedereen heeft een mening over je en vindt dat je een beetje van hun bent. Ik was daar helemaal niet op voorbereid. Daarna volgde de repetitieperiode. Evita is een zware rol en daar kwam al dat gedoe bij. Het was heel moeilijk, ik ben diep gegaan. Na Evita zijn mijn vriend en ik vier maanden gaan reizen, dat heeft me goed gedaan. Gelukkig hervond ik daarna het plezier in het spelen. Nog steeds is het gedoe eromheen niet mijn ding, maar het hoort er nu eenmaal bij.”

Muziek helpt

“Muziek is mijn leven, mijn uitlaatklep. Ik word er heel gelukkig van en ben zo blij dat ik er mijn vak van heb kunnen maken,” zegt Brigitte. “Muziek is ook zo belangrijk voor kinderen. Ze reageren er acuut op, zelfs baby’s in de buik. Als kinderen muziek maken of dansen helpt dat enorm bij hun ontwikkeling. Het is zo jammer dat muziekles op school niet vanzelfsprekend meer is. Daardoor moeten kinderen buiten school op muziekles en dat kost geld. Daarom ben ik blij dat ik nu ambassadeur voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur ben. Ook als er thuis geen geld is, moeten kinderen gewoon naar muziekles kunnen. Daar ga ik me voor inzetten!”

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.