Intermediairs

Intermediair Bernd: ‘Maak het vooral niet te groot’

Bernd is adjunct-directeur van basisschool St. Stefanus in het Limburgse Wijnandsrade. Eerder werkte hij als leerkracht op een school in Maastricht. Bernd is intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Armoede is niet voorbehouden aan steden in de Randstad. Bernd weet er alles van.

Armoede herkennen

“Er zijn verschillende signalen,” vertelt Bernd. “Het kan zijn dat een kind zelf iets vertelt. Je ziet dat een kind minder of geen eten mee heeft, of kapotte kleding draagt die vaak niet past bij het seizoen,  geen winterjas bijvoorbeeld. Als je er op let, zijn er voldoende signalen.”

Armoede bespreekbaar maken

“Over het algemeen zijn ouders heel blij  als je het bespreekbaar maakt”, vindt Bernd. “Ze horen dan dat er mogelijkheden zijn. Vaak durven ze zelf de stap niet te maken maar als jij de eerste aanzet geeft, zijn ze er blij mee. Ze willen graag geholpen worden, maar durven er niet om te vragen. Ik ga het gesprek heel open in en ik maak het vooral niet te groot. Ik zeg dat ik iets zie en vraag of ik ze ergens mee kan helpen. En dan vertel ik ze dat er potjes zijn waar ze gebruik van kunnen  maken en dat wij ze daarbij kunnen helpen.”

Wat betekent het als kinderen wel mee kunnen doen?

“Dat betekent veel. Ze horen ergens bij, hangen niet alleen maar voor  de tv, hebben ’s ochtends iets te vertellen in de kring en ze maken nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Kinderen die meegaan op schoolkamp moeten kunnen zwemmen. Ik vind het erg vervelend als een kind niet mee kan omdat het geen zwemdiploma heeft. Als kinderen iets aan sport  of cultuur kunnen doen, zie je ze groeien. Een aanvraag doen, kost me tien minuten. Voor leerkrachten betekent het dat je een vrolijk en fijn kind in de klas hebt.”

Ook intermediair worden? Lees meer bij ‘Voor intermediairs’.
Wist je dat?

gemeenten zijn aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur

kinderen groeit op in armoede

kinderen en jongeren in 2018 de kans kregen om te sporten

kinderen en jongeren in 2018 de kans kregen om te dansen, muziek te maken, schilderen...