Intermediairs

15 februari 2019

Intermediairs

Babette en Sebastiaan: ‘Meer dan sport alleen’

‘Iedereen kan meedoen’. Dat is de missie van stichting De Schroef. De stichting zet de ouderen, kinderen en volwassenen van de gemeente Heusden en omgeving letterlijk en figuurlijk in beweging. Teamleider Babette van den Hout en buurtsportcoach Sebastiaan Verweijen onderschrijven de missie van de Schroef helemaal. Met name als het gaat om kinderen. En dan gaat het om meer dan alleen sport. ‘Het gaat om het sociale aspect, gezondheid, integratie, kansen krijgen.’

Babette en Sebastiaan zijn allebei intermediair van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat doen ze met hart en ziel. Ze zorgen ervoor dat er jaarlijks zo’n 140 kinderen uit gezinnen met weinig geld, tóch lid kunnen worden van een sportclub. “Ik vind het fijn zeker te weten dat het geld op de juiste plek terecht komt,” zegt Sebastiaan. “Als de aanvraag goedgekeurd is, wordt de contributie direct overgemaakt aan de club. En er wordt gewerkt met waardebonnen waarmee een kind sportkleding kan kopen.”

Ouders willen het beste voor hun kind

Wat doe je als je merkt dat een kind niet kan sporten omdat de ouders dat niet kunnen betalen? Er zijn intermediairs die het lastig vinden het gesprek met de ouders aan te gaan maar Babette en Sebastiaan vinden het belangrijk dat juist wél te doen. Babette: “Laatst zei een vader tegen me: ‘Ik vind het niet zo erg dat ik niet het duurste speelgoed voor de kinderen kan kopen, daar kan ik wel mee leven. Maar dat mijn kinderen niet gezond kan laten leven door ze te laten sporten, daar kan ik niet mee leven. En dan kan ik wel zeggen dat ik me schaam, maar het gaat om mijn kinderen.’” Babette is even stil. “Ouders willen het beste voor hun kind.” Sebastiaan: “Ouders zijn vooral blij en dankbaar dat hun kind kan gaan sporten. Ze zetten de schaamte opzij in het belang van hun kind.”

Er gaan deuren open

Sebastiaan en Babette doen er alles aan om de weg naar de sportclub zo laagdrempelig mogelijk te houden. “Als we een evenement organiseren, laten we de ouders altijd weten dat als de kinderen op les willen, er altijd mogelijkheden zijn via het Jeugdfonds Sport & Cultuur. We willen graag dat ze doorstromen naar de sportclubs dus we laten zien dat dat kan.” “Het gaat niet eens om het sporten alleen,” zegt Babette. “Het is ook het sociale aspect. Je wordt er blij van, hoort ergens bij. En sport kan deuren openen die anders gesloten blijven. Een meisje uit de gemeente is enkele jaren geleden via het Jeugdfonds Sport gaan turnen en is inmiddels Nederlands kampioen geworden. Niet dat iedereen kampioen moet worden, maar iedereen moet wel die kans krijgen. Zonder het Jeugdfonds Sport & Cultuur was dat niet mogelijk geweest.”

Steen in de vijver

Sebastiaan werkt in een wijk waar veel voormalig vluchtelingen wonen. “Door de kinderen een sportkans te geven, help je bij de integratie. Qua taal is het soms lastig. We spreken zo langzamerhand Frans, Engels, Arabisch.” lacht hij. “Maar met behulp van handen en voeten en soms een tolk, lukt het altijd.” Babette: “Ik werk intensief samen met Vluchtelingenwerk, zij zijn voor ons ook spreekbuis. Het lukt eigenlijk altijd om de kinderen naar de sportclub te krijgen.”

“Ik ben buurtsportcoach geworden omdat ik het heel interessant vind te zien wat je met sporten kunt bereiken,” zegt Sebastiaan. “Bewegen draagt bij aan gezondheid, integratie. Je bent eigenlijk bezig met meer dan sport alleen. Het geeft me het gevoel goed bezig te zijn. Ik wil mijn steentje bijdragen.” Babette knikt. “Ik heb altijd op hoog niveau tennis gespeeld, maar ik heb er bewust voor gekozen bij De Schroef als buurtsportcoach te gaan werken om mensen in beweging te krijgen die anders niet zouden bewegen. En daar horen ook de kinderen van het Jeugdfonds Sport & Cultuur bij. Ook nu ik teamleider ben, ben ik bewust nog steeds intermediair. Je krijgt zoveel dankbaarheid van de ouders en kinderen. Als ik zie dat zo’n kind op z’n plek is, daar doe ik het voor. Ik hoop echt dat nog veel meer ouders het fonds weten te vinden!”

Ben jij buurtsportcoach, cultuurcoach of combinatiefunctionaris? Word ook intermediair! Lees er alles over op onze infopagina voor intermediairs.

Word nu intermediair!

 

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.