Intermediairs

19 februari 2021

Intermediairs

Arie Seekles: ‘Contact is het allerbelangrijkste’ 

Sporten. Je doet het omdat het goed voor je is. Of omdat je het leuk vindt. Maar voor sommige jongeren betekent sport méér dan dat. Zo kan sport het verschil maken en een fundament leggen voor een mooie toekomst. Het gedragsinterventie programma ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ biedt jongeren van 12 tot 18 jaar uit het praktijkonderwijs of de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg van het vmbo een gestructureerde vrijetijdsbesteding door ze kennis te laten maken met sport. Arie Seekles zet zich 100% in om jongeren kansen te geven. ‘Ik wil het leven van kansarme kinderen verrijken door ze te helpen hun eigen doelen te bepalen.’  

‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ is tien jaar geleden start vanuit het Ministerie van Justitie & Veiligheid. Uit onderzoek bleek namelijk dat jongeren uit achterstandswijken relatief vaak in aanraking komen met de politie.  

Arie Seekles: “We zijn scholen gaan benaderen om hun leerlingen deel te laten nemen aan de gedragsinterventie en in samenwerking met een sportvereniging in de buurt de leerlingen daar lid te maken. Dankzij die structurele vrijetijdsbesteding en het lid zijn van een vereniging, horen de kinderen weer ergens bij. Daardoor krijgen ze een ander sociaal netwerk en nieuwe vrienden. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam bleek zelfs dat er minder verzuim is op school, de leerprestaties verbeteren en ze beter met autoriteit kunnen omgaan, ook komen ze veel minder vaak in aanraking met politie. Wij zetten in op het verbeteren van sociale vaardigheden via sport.” 

Verbeteren sociale vaardigheden

De stichting is vooral actief in ‘high impact crime gemeenten’ met veel inbraken en overvallen. “Dat zijn de grote steden maar ook steden als Zoeterneer en Leeuwarden. Onze werkwijze is simpel. Een gemeente, Amsterdam bijvoorbeeld, geeft aan in welke wijk ons team aan de slag moet. Wij verbinden ons vervolgens twee jaar lang aan een school, de meest logische plek om kinderen te vinden. Onze eigen trainers vormen een team van maximaal 15 kinderen. Ze gaan 6 tot 8 uur per week in de buurt van de school met een vereniging en het kind aan de slag. Sportkleding en schoenen worden door ons betaald. Deze kinderen hebben nauwelijks sociale vaardigheden als ze bij ons komen. De kinderen worden lid van de vereniging en beginnen met sporten, tegelijkertijd wordt er gewerkt aan de verdere ontwikkeling van sociale vaardigheden, samenwerken met elkaar, rekening houden met elkaar, omgaan met winst en verlies. Als die voldoende ontwikkeld zijn en het kind eraan toe is, kan het wedstrijden gaan spelen als lid van de sportclub.” 

Kinderen zijn supertrots dat ze ergens bij horen.

Ik kom wel eens verdrietig thuis

Contact met het kind is het allerbelangrijkste. Naast het sporten, wordt er gepraat over wat ze meemaken maar ook over onderwerpen als geldezels, sexting en criminaliteit. De kinderen komen veelal uit gezinnen waar grote geldzorgen zijn. “Zo schrijnend,” zegt Arie. “Ik gaf een een trainingspak aan een meisje dat al twee weken in dezelfde kleding liep. Of ik zie jongens die de voorkant uit hun schoenen geknipt hebben omdat ze te klein zijn en er geen geld voor nieuwe schoenen is. Dan regelen wij schoenen. Of ik zie dat ze naar me zitten te kijken als ik tussen de middag een broodje eet. Zelf hebben ze niets, of ze krijgen een zak chips mee. Ik zie dat de armoede erger wordt. Mensen weten de weg naar hulp niet, spreken de taal vaak slecht. Tijdens de coronatijd doen we huisbezoeken. We houden contact. We bellen met de ouders als we van school horen dat een kind niet inlogt. Als er niet gereageerd wordt, gaan we langs. Je schrikt je rot. Je proeft en ruikt de armoede. Ik kom wel eens verdrietig thuis. Maar de kinderen zijn zo blij dat je er bent en ze even meeneemt om in de buurt wat activiteiten met ze te doen. Ze zitten de hele dag binnen, vaak met veel mensen op een kleine flat.  

Veel meer kinderen bereiken

‘Alleen jij bepaalt’ is intermediair van ons fonds zodat de jongeren als ze eraan toe zijn, lid kunnen worden van de sportclub. “Kinderen moeten deel uit kunnen maken van de samenleving,” vindt Arie. “Een uitlaatklep hebben waar ze plezier aan beleven. Dat doe je door ze structureel lid te laten zijn van een sportclub, dans of muziekschool. We vragen de contributie en het lesgeld aan bij het Jeugdfonds. En we zorgen voor een sporttenue, vaak doen we er een trainingspak bij. Kinderen zijn supertrots dat ze ergens bij horen. Het is goed dat jullie er zijn maar er kunnen veel meer kinderen bereikt worden. Laatst was ik op een school in Delft, die hebben nog nooit een aanvraag gedaan. Dat verbaast me. Dat kan toch beter. Zolang we maar goed uitleggen aan elkaar waar we tegenaan lopen, komt het goed. Uiteindelijk willen we allemaal maar één ding: dat de kinderen zoveel mogelijk kansen krijgen.”  

Word ook intermediair

Meer over ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.