Clubs

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam pagina

Amsterdam | 2 september 2022

Clubs

Dansdocent Anthony Pinas: ’Dansen is emotie’

Hij is professioneel danser, dansdocent en eigenaar van een dansschool. Anthony Pinas ademt dans. “Als ik niet beweeg, als ik niet dans, dan word ik sloom, heb geen energie en mijn hersens werken maar op halve kracht. Daaraan zie ik dat het goed voor me is. Juist ook voor kinderen is het belangrijk om te bewegen. Niet alleen fysiek maar juist ook sociaal en mentaal is het essentieel. Daarom zou ieder kind moeten kunnen sporten. Ongeacht de financiële situatie thuis.”

Anthony Pinas danst vanaf zijn twintigste en vindt het nog steeds jammer dat hij niet eerder begonnen is. “Het is zo heerlijk! Ik ben professioneel danser. Heb veel opgetreden in binnen- en buitenland. Maar ik heb ook altijd les gegeven en heb al jaren een eigen dansschool; OnPoint Dancelab in Amsterdam en Diemen. Juist het lesgeven geeft me veel voldoening. Niet iedere danser is ook een docent, maar ik vind het erg leuk om anderen te enthousiasmeren. Om ze de drempel over te helpen en beter te worden. Het gaat mij om de groei. Om te zien hoe iemand binnenkomt en steeds beter wordt, steeds meer open gaat.”

Kwetsbaar opstellen

Als Anthony over de effecten van dansen praat, gaat hij glimmen. “Dansen zorgt, naast fysieke groei als conditieopbouw, spierversterking en  lichaamsbeheersing ook voor groei op andere vlakken. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Dus dat geeft zelfvertrouwen. Dansen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommigen vinden het heel eng en spannend. Het vraagt namelijk dat je je kwetsbaar durft op te stellen, dat je jezelf durft te laten zien. Het is een vorm van zelfexpressie, het is emotie. Mensen gaan open als ze dansen. Dat is prachtig om te zien. Ik heb ervaren dat dat ook doorwerkt buiten de danszaal. Mensen kunnen zich beter verbinden met de ander, zijn opener en zitten lekkerder in hun vel. Van ouders hoor ik terug dat het thuis beter gaat met hun kind. Dat het meer ontspannen is en ook op school beter presteert. Kinderen worden fitter, maar ook socialer, actiever en hun hersenen worden aan het werk gezet. Dat zijn allemaal effecten van dansen.”

Ben ook aan het opvoeden

“Wat ik ook fantastisch vind om te zien is het groepsproces. Dansen doe je met je eigen lijf, maar niet alleen. Je bouwt samen iets op, je creëert iets samen. Je helpt elkaar en je moet het echt samen doen. Je leert van elkaar en leert dingen aan elkaar. Dus dat is voor veel kinderen ook een proces. Ik zeg wel eens dat ik als dansdocent ook aan het opvoeden ben. Het gaat om het aanleren van basisvaardigheden als zelfvertrouwen, verantwoordelijk gedrag, discipline en concentratie. Vaardigheden die je overal van pas komen. Ook boren we creativiteit aan, sociaal gedrag en leren samenwerken. Maar het allerbelangrijkste: het is gewoon heel erg leuk. Het is fijn om samen te dansen!”

Ego aan de kant

“Kinderen vanaf vier jaar zijn welkom. Zij bewegen op een speelse manier op muziek. Prachtig om te zien. Vanaf zeven jaar stromen ze door naar de hiphop, streetdance of afro lessen. En zo kan je blijven dansen tot je tachtig bent. Ik gun iedereen dat gevoel. Daarom hoop ik ook dat ouders geen schroom voelen bij het inschakelen van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Zet je ego aan de kant. Bel, mail en meld je aan als je kind wil dansen en je kunt het niet betalen. Het kan zoveel opleveren. Gun je kind die ervaring. Want ik zie iedere dag de voordelen van bewegen, van dansen. En geld zou hierbij geen obstakel mogen zijn.”

Website OnPoint Dancelab

Foto: Karen Steenwinkel.

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport & Cultuur Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.