nieuws

19 juni 2020

Sam&: Kinderen dreigen dupe te worden van financiële gevolgen coronacrisis

Kinderen uit gezinnen met weinig geld dreigen het ‘kind van de rekening’ van de coronacrisis te worden. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Altijd op een richeltje lopen’* van Sam&. Zo voltrekt zich op de achtergrond van de pandemie een andere crisis nu steeds meer ouders in de financiële problemen verstrikt raken. Door de crisis zal deze groep alleen maar groeien. Samen voor alle kinderen (Sam&) biedt de helpende hand aan gezinnen die nu tijdelijk financieel in de knel komen.

Crisis maakt hulpvragen beter bespreekbaar

Vóór de coronacrisis bestond 40 procent van de gezinnen in armoede uit werkende ouders die moeite hebben de om de eindjes aan elkaar te knopen. Uit onderzoek* van Sam& blijkt dat deze groep werkenden met een laag besteedbaar inkomen het lastig vindt om hulp te vragen. Gaby van den Biggelaar, bestuurder van Sam&. “Werkende ouders vinden dat anderen veel slechter af zijn dan zij, terwijl ze wel degelijk in aanmerking komen voor onze voorzieningen. Dit geldt ook voor de ouders die hier dankzij de coronacrisis nu tijdelijk behoefte aan hebben. Zodra zij echter over de ervaringen van anderen horen of mensen uit hun netwerk hen op deze mogelijkheid wijzen, verandert dat.”

“We zien dat hulpvragen juist door de coronacrisis wél beter bespreekbaar worden. Daarom grijpen we dit moment aan om ouders op het hart drukken dat zij er niet alleen voor staan én gewoon een aanvraag bij ons kunnen indienen. Zodat alle kinderen, óók in deze tijd, naar de sport- of muziekclub kunnen gaan, schoolspullen kunnen kopen, een uitje hebben en gewoon hun verjaardag kunnen vieren.”

*Factsheet onderzoek ‘Altijd op een richeltje lopen’

Sam& biedt helpende hand aan gezinnen met laag besteedbaar inkomen

Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt samen met Kinderhulp, Stichting Jarige Job en Leergeld onderdeel uit van Sam&. Op deze manier bieden we naast sport en cultuur ook andere voorzieningen aan zoals het vieren van een verjaardag en de aanschaf van een fiets of laptop. In Nederland groeien zo’n 272.000 kinderen op in armoede en de kans is groot dat deze groep verder zal groeien. Dit is niet nodig, via Sam& is er voldoende ondersteuning beschikbaar. Lees meer over Sam&.Lees meer nieuws

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.