nieuws

8 november 2022

Ruim 20% meer hulpaanvragen vanwege stijgende kosten voor gezinnen

Steeds meer ouders hebben te weinig geld voor schoolbenodigdheden zoals een laptop, rugtas, fiets of het lidmaatschap van een sport- of cultuurclub. Door de hoge inflatie, stijgende energieprijzen en duurdere dagelijkse boodschappen zien we dat steeds meer gezinnen in financiële problemen komen. Wij en Leergeld Nederland zien de aanvragen respectievelijk met 20% en 25% toenemen.

Tijdens een bijeenkomst in Haarlem op 14 oktober werden wij beiden verrast met een prachtige cheque. Dankzij deze totale bijdrage van 1.000.000 euro van de Postcode Loterij, kunnen we samen aan deze grote stijging blijven voldoen. Niet alleen de lage inkomens hebben het financieel zwaar maar ook middeninkomens hebben moeite om rond te komen. De inschatting is dat er komend jaar nog meer aanvragen volgen.  

Sport en cultuur essentieel voor ontwikkeling kinderen

Mohamed El Mesbahe, ervaringsdeskundige en intermediair Jeugdfonds: “Vroeger hadden we het thuis niet breed en kon ik niet meedoen met sporten. Er was geen geld voor contributie, kleding of sportschoenen. Gelukkig had ik een rolmodel die me heeft meegenomen naar de voetbalclub en ons gezin gewezen heeft op het Jeugdfonds. Zo kon ik voetballen en is dit mijn passie geworden. Ik heb van sport mijn beroep kunnen maken. Ik heb Hattrick, een jongerenorganisatie in Haarlem, opgericht. Zie ik kinderen waar thuis weinig geld is, dan gaan we in gesprek met de ouders, en dien ik direct een aanvraag voor hulp in. Het Jeugdfonds betaalt dan de contributie of het lesgeld voor deze kinderen. Zo kan ik, vanuit mijn passie en eigen levensverhaal, ervoor zorgen dat elk kind de kans krijgt die ik vroeger ook heb gekregen!”

Dezelfde kansen voor ieder kind

Leergeld Nederland vindt het belangrijk dat kinderen de schoolspullen hebben die nodig zijn om mee te kunnen doen op school, anders gaat het ten koste van hun ontwikkeling en toekomst en creëer je kansenongelijkheid. Barbara Bakker, coördinator Leergeld Haarlem/Zandvoort: “De toename in het aantal aanvragen is bij ons al een jaar gaande, maar heeft sinds halverwege het jaar echt een sterk stijgende lijn laten zien. Het aantal aanvragen is ten opzichte van vorig jaar verdriedubbeld. Tot voor kort konden de mensen met een betaalde baan het allemaal net zelf redden. Nu lukt dat niet meer door de stijgende kosten. Deze doelgroep is vaak niet op de hoogte van de mogelijkheden en kent de hulporganisaties vaak niet.”

“Veel mensen vinden het moeilijk om hulp te vragen en schamen zich ervoor. Ouders die we helpen geven aan zo blij en opgelucht te zijn met de steun. Dat geeft weer een beetje lucht. Ouders willen zo graag dat hun kinderen gewoon kunnen meedoen met de rest.”

De coronacrisis heeft de negatieve gevolgen vooral voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld laten zien. De fysieke leefstijl, het mentaal welbevinden en de schoolresultaten zijn duidelijk negatief beïnvloed. De extra financiële toekenning door de Nationale Postcode Loterij stelt onze organisaties in staat om tijdens deze crisis te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren mee kunnen (blijven) doen en dezelfde kansen krijgen als hun leeftijdsgenoten. Lees meer nieuws

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.