nieuws

12 juni 2017

Mooie resultaten en vertrek coördinator in Arnhem

Jeugdcultuurfonds coördinator van het eerste uur draagt taken over
Aantal Arnhemse kinderen in armoede situaties dat aan cultuur doet in drie jaar tijd met 36% toegenomen

Per 1 juli 2017 stopt Eddy Melenhorst als coördinator van het Jeugdcultuurfonds Arnhem. Hij heeft deze functie vanaf de start van Jeugdcultuurfonds Arnhem, ruim drie jaar geleden, vervuld. In deze periode heeft Eddy Melenhorst, aanvankelijk samen met Marjolein Stege en sinds medio 2015 samen met Sonja Meijer, het Jeugdcultuurfonds in Arnhem stevig op de kaart gezet. Intermediairs aangetrokken, de aanvragen die zij deden afgehandeld, aanbieders van cultuurlessen gestimuleerd zich nadrukkelijk ook te richten op kinderen in achterstandssituaties, projecten van Rotary e.d. die zich op onze doelgroep richten begeleidt en de samenwerking met het Kunstbedrijf Arnhem, na de reorganisatie daar, inhoud gegeven.

Marjolein en Eddy krijgen instructies

 

Al deze inspanningen hebben mede geleid tot een toename met 36% in drie jaar tijd van het aantal kinderen van 4 tot 18 jaar in armoedegezinnen dat actief aan cultuur doet. Gingen in 2013 nog 350 kinderen uit de doelgroep naar muziek- of dansles, cursussen toneel, beeldende kunst of andere kunstdisciplines, in 2016 waren dat er 476. Deze kinderen gebruikten daarvoor de GelrePas of intermediairs deden voor hen een aanvraag bij het Jeugdcultuurfonds. (Het Jeugdcultuurfonds is partner van de gemeente Arnhem in het armoedebeleid en betaalt voor de extra kinderen, het aantal boven de 350, 25% van de kosten mee. Hebben kinderen geen GelrePas, dan betaalt het Jeugdcultuurfonds de volledige bijdrage.)

 

Het Jaarverslag 2016 van het Jeugdcultuurfonds Arnhem dat binnenkort beschikbaar komt laat nog enkele andere interessante ontwikkelingen zien: koos in 2014 en 2015 nog het merendeel van de kinderen voor muziek, in 2016 was dans meer populair. En het aantal aanbieders van muzieklessen, dans en andere cultuuractiviteiten dat samenwerkt met de GelrePas en het Jeugd-cultuurfonds is toegenomen van 28 in 2014 naar 73 in 2016. De reorganisatie van het Kunstbedrijf , waar voorheen de helft van de kinderen in de doelgroep lessen volgde, zal daar in meespelen.

 

 

Eddy Melenhorst heeft zijn taken inmiddels overgedragen aan Gerwi Daniëls, die evenals Eddy indertijd op het Jeugdcultuurfonds werd geattendeerd via de vacaturebank van de Vrijwilligers Centrale Arnhem. Gerwi zal de werkzaamheden voortzetten samen met Sonja Meijer, die thans, dankzij extra Rijksmiddelen voor kinderen in armoede, ook deels voor de doelgroep werkzaam is bij het Kunstbedrijf Arnhem.

De gegevens van de coördinatoren staan op de website van Jeugdcultuurfonds Arnhem

Huidige coordinator Sonja Meijer en Eddy Melenhorst, bij aanvang samenwerking in 2012.

artikel in De Gelderlander 13 juni 2017

Eddy pakt kadootje uit dat hij als dank voor zijn inzet voor Jeugdcultuurfonds Arnhem ontvangt; een broche met het Vliegende Jeugdcultuurfonds hondje. Rechts Dick van der Meer, bestuur.

Afscheidsetentje voor Eddy en Jeannette met links de bestuursleden Karen Verkerk, Jeannette Eygenraam, Toni Britsia en Frank van Hees. Aan de rechterkant coördinatoren Eddy Melenhorst, Sonja Meijer en Gerwi Daniels.

 

 

 

 Lees meer nieuws

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.