nieuws

16 mei 2022

Kies een club: ieder kind lid van een club

Vandaag, maandag 16 mei lanceren we ‘Kies een club’. Meedoen en gezien worden, elk kind verdient dat. Op een club maak je vrienden, leer je rekening houden met elkaar, krijg je zelfvertrouwen, win én verlies je met elkaar, vergeet je je zorgen. En vooral: je bent samen en je hebt plezier. Daarom is lid zijn van een club zo belangrijk. Dansen, voetballen of kickboksen zijn leuk én gezond. Sport en cultuur zijn belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom betalen wij de contributie of het lesgeld als de ouders dat niet kunnen. Zodat alle kinderen mee kunnen doen.  

Het lijkt zo normaal naar voetbal, streetdance, kickboksen of gitaarles te gaan. Toch is dat voor 272.000 kinderen en jongeren (dit is 1 op de 11) in Nederland niet vanzelfsprekend. Hun ouders hebben geen geld om de contributie of lesgeld van een club te betalen (bron: SCP). Deze kinderen, die thuis te maken hebben met financiële stress, hebben veel baat bij een uitlaatklep als sport of cultuur. Want op de club hoor je erbij, ongeacht de thuissituatie. Wij willen de financiële hobbels om lid te worden van een club wegnemen. Daarom zeggen we: Kies een club! Niet genoeg geld? Wij betalen.

Directeur Monique Maks:  “In ons land groeien al jaren veel te veel kinderen en jongeren op in gezinnen met geldzorgen. Door de gestegen prijzen van energie, boodschappen en brandstof hebben steeds meer gezinnen moeite om rond te komen. Zij kunnen de sportclub of cultuurlessen voor hun kinderen niet meer betalen. Samen voetballen, dansen, kickboksen of muziek maken, kortom, lid zijn van een club, is essentieel in het leven van kinderen en jongeren. Wij roepen gezinnen met geldzorgen op om zich bij ons te melden, zodat we hun kinderen de kans kunnen geven om lid te blijven óf worden van een sport- of cultuurclub.”

Wij willen ouders via ‘Kies een club’ laten weten dat er hulp is. Via de website kieseenclub.nl brengen we hen in contact met een intermediair (bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, medewerker van een wijkteam of Stichting Leergeld) die een aanvraag voor het gezin kan doen. Samen zorgen we er dan voor dat er financiële ondersteuning komt. Zodat kinderen kunnen sporten, dansen of muziek maken, lid zijn van een club en mee kunnen doen.  Lees meer nieuws

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.