nieuws

5 september 2022

Jeugdfonds Sport & Cultuur vreest dat toename armoede ten koste gaat van sport en cultuur voor kinderen

Amsterdam, 5 september 2022 – De energiecrisis en hoge inflatie zorgen voor financiële problemen bij steeds meer gezinnen. Het dagelijks leven was in augustus 2022 13,6% duurder in vergelijking met augustus 2021. Wij vrezen dat ouders hierdoor gaan bezuinigen op sportclubs, muziek, dans en cultuur voor de kinderen en jongeren. Nu al kunnen gemiddeld 2 tot 3 kinderen per klas niet op bijvoorbeeld voetbal, streetdance, judo of muziekles. De verwachting is dat dit aantal toeneemt. Met de campagne ‘Kies een club’, die vandaag start, vragen we aandacht voor de mogelijkheid om het lidmaatschap of de contributie te betalen voor gezinnen die dit zelf niet kunnen.

Meedoen is belangrijk

Monique Maks, directeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur: “Elk kind verdient het om mee te doen en gezien te worden. Op een club maak je vrienden, doe je essentiële vaardigheden op, leren kinderen rekening te houden met elkaar, krijgen ze zelfvertrouwen en vergeten ze hun zorgen. En ze maken er vooral plezier, samen met andere kinderen. Daarom is een lidmaatschap van een club zo belangrijk. We begrijpen dat mensen de hand op de knip moeten houden. Met onze hulp kunnen we ervoor zorgen dat kinderen gewoon naar hun clubjes kunnen gaan. We hopen dat meer mensen de weg naar ons weten te vinden zodat het niet nodig is dat kinderen hun sport en cultuur moeten missen.”

Tristan de Bruin is Jeugd- & gezinscoach Wijkteam Vreewijk in Rotterdam. “We hebben ouders die we kennen en bij ons terugkeren met aanvragen, maar er komt nu een nieuwe doelgroep bij die nog niet eerder te maken heeft gehad met financiële problemen. Ik vrees dat deze ouders de weg naar ons nog niet weten te vinden en dat de kinderen uit de wijk straks in minder groten getale lekker kunnen sporten. Het lidmaatschap van de sport,- en cultuurclub is een uitgave die steeds minder mensen zich kunnen veroorloven. Maar als ze de weg naar ons weten te vinden, kunnen we ze samen met het Jeugdfonds helpen en hoeven ze hier niet op te bezuinigen.”

Aukje Sinte Maartensdijk, intern begeleider op een basisschool in Harderwijk bevestigt dit beeld en hoopt dat de campagne drempelverlagend werkt. “Er is hulp om je kind op de club te laten blijven. De campagne brengt ouders in contact met intermediairs zoals een leerkracht, buurtsportcoach of medewerker wijkteam om samen een aanvraag bij het Jeugdfonds te doen. Ik hoop dat de aandacht voor de campagne ertoe leidt dat meer mensen weten dat het Jeugdfonds kan helpen, voordat kinderen hun geliefde sport of hobby moeten missen. Dat zou zo zonde zijn.”

Kies een club

De campagne ‘Kies een club’, waar ouders hulp kunnen vragen aan het fonds via www.kieseenclub.nl, duurt van maandag 5 tot en met vrijdag 30 september. De campagne is onder andere zichtbaar in de winkels van Dirk en Scapino, verjaardagboxen van Stichting Jarige Job, buitenreclame en op diverse online platformen.

Vraag hulp via kieseenclub.nlLees meer nieuws

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.