nieuws

Naar Jeugdfonds Sport & Cultuur Venlo pagina

Venlo | 6 juli 2023

Jeugdfonds en Leergeld Venlo doen oproep aan zelfstandigen

Laat financiële hulp toe zodat je kinderen mee kunnen blijven doen!

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Leergeld Venlo – maken zich zorgen over de mate waarin mensen in algemene zin en zelfstandigen in het bijzonder hulp durven te vragen in deze dure tijden. Daarom starten zij samen een communicatietraject om mensen op te roepen om hulp te durven vragen. Stichting Leergeld Venlo biedt financiële ondersteuning voor zwemlessen, een computer en een fiets voor kinderen en jongeren en het Jeugdfonds Sport & Cultuur Venlo kan een bijdrage leveren aan sport- en cultuuractiviteiten van kinderen en jongeren, zoals het betalen van de contributie en evt. de kleding. Tot het einde van 2023 kunnen gezinnen waarvan het inkomen tot 150% van het minimum bijstandsniveau bedraagt, ook in aanmerking komen voor steun een van beide fondsen.

Hoewel alle cijfers erop wijzen dat een grote groep mensen hulp kan gebruiken, wordt daar nog onvoldoende gebruik van gemaakt. Terwijl die hulp er wel is.  Peter Freij – voorzitter van beide fondsen –  hierover. “Eerst corona, toen de energiecrisis en daaropvolgend hoge inflatie. Dan is er nog de stijgende hypotheekrente die een probleem kan vormen voor gezinnen, waarvan de rentevaste periode afloopt. Het is voor steeds meer mensen moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Ook voor zelfstandigen waarvan vaak nog het beeld leeft dat die flink geld verdienen. De hulp is er, dus durf die vooral ook te vragen”, aldus Freij.

Slechts 4 op 10 ondernemers verdienen meer dan een marginaal inkomen

“De ‘klein bedrijf index’ van Hogeschool Utrecht, Qredits en ONL presenteerde in 2022 al dat 60% van de ondernemers (ver) onder het minimumloon zit. En begin dit jaar presenteerde De Ondernemer cijfers die lieten zien dat steeds meer bedrijven en ondernemers stoppen, vanwege de combinatie van arbeidsmarkt, regeldruk en opgelopen (corona)schulden,” aldus Freij. “Wij zien dit enigszins terug in de aanvragen voor Leergeld. Daarmee helpen we kinderen om mee te doen op school. We helpen met een laptop of Chromebook, fiets, zwemlessen of met de verjaardagsbox van Jarige Job. Ook verzorgt stichting Leergeld de inkomenstoets voor de kwijtschelding van studiekosten voor studenten die de MBO-Bol opleiding volgen.”

Afhaken bij sport- of cultuurvereniging onnodig en zorgelijk voor toekomst kind

We kunnen helpen om de contributie te betalen, nieuwe voetbalschoenen te kopen of danskleding. Het is jammer dat door de geldzorgen van hun ouders kinderen niet kunnen meedoen of moeten afhaken, terwijl het lid zijn van een vereniging en meedoen met sport en cultuur ontzettend belangrijk is voor de gezondheid, sociale ontwikkeling en vorming van kinderen!

Campagne ‘Ik onderneem dus ik durf, ook om hulp te vragen

De ondersteuning van de beide fondsen is er voor alle gezinnen met geldzorgen die voldoen aan de criteria. Toch wordt er nu communicatief ingezet op zelfstandigen. Peter Freij daarover. “Zelfstandigen zijn zelfstandig omdat ze veel dingen zelf kunnen en willen regelen. Als dat dan financieel even niet gaat zoals je wilt, is het moeilijk om dat te accepteren en het daarover te hebben. Met communicatie via diverse ondernemersnetwerken zoals de centrummanagements hopen we die drempel te verlagen. Daarbij spreken we zelfstandigen aan op de durf die ze van nature hebben om te ondernemen. Die durf kunnen ze ook inzetten om hulp te vragen.”Lees meer nieuws Lees meer nieuws van Jeugdfonds Sport & Cultuur Venlo

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.