Gezinnen

28 februari 2021

Gezinnen

Zzp en geldzorgen: ‘Ik heb geleerd dat je je niet groot moet houden’

Jasper was zelfstandig fotograaf. Het jaar 2020 stond volgeboekt met bruiloften. En toen brak de coronacrisis uit. De ene na de andere boeking werd geannuleerd. Een financieel zware periode volgde. ‘Het voelde gek om hulp te moeten vragen.’

Zzp en geldzorgen: ‘Ik heb geleerd dat je je niet groot moet houden’Het leven zag er begin 2020 veelbelovend uit voor Jasper en zijn gezin. Hij werkte als fulltime en zijn vrouw als parttime fotograaf, ze studeert ook psychologie. “We woonden in een vrije sector huis in een nieuwbouwwijk met veel jonge gezinnen. Heel gezellig. Er lagen veel boekingen in het verschiet, vooral veel bruiloften. In maart begonnen we nattigheid te voelen en in april kwamen de eerste annuleringen. Ons inkomen verdampte, we berekenden dat er nog maar 20% zou overblijven van wat we normaal verdienden. De Tozo-regeling voor zzp’ers was minimaal. Er brak een hele pittige periode aan. We zijn verhuisd naar een sociale huurwoning in een andere gemeente. Gelukkig stonden we al 12 jaar ingeschreven, daarom kregen we snel een fijn huis.”

Stoppen met zwemles

Van maart tot november was het gezin financieel afhankelijk van onder andere de Tozo. “Geen vetpot,” zegt Jasper. “Je gaat uitzoeken waar je op kunt bezuinigen. De zwemlessen van de kinderen kostten ons 100 euro per maand. Dat kon niet meer gemist worden. Een moeilijke beslissing. Het is belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen en ze vonden het leuk. Het zou niet lang meer duren voordat mijn zoontje kon afzwemmen voor zijn A-diploma. Via een moeder op school hoorde ik van het Jeugdfonds. ‘Doe het gewoon, het is ervoor’, zei ze. Toch voelde het raar. Als zzp’er ben je het gewend om zelfstandig te zijn, je eigen zaken te regelen. Het klinkt gek maar het duurt even voor je beseft dat je het financieel moeilijk hebt en eigenlijk een beroep moet doen op voorzieningen. Het duurde even voor we over die drempel stapten.”

Geen papierwinkel nodig

Toen de beslissing om een aanvraag te doen genomen was, ging het snel. Jasper belde de administratie van de school en zij deden de aanvraag bij het Jeugdfonds. “Het verbaasde me hoe gemakkelijk het ging,” zegt Jasper. “Met het gedoe rond Tozo in het achterhoofd was ik bang dat we een hele papierwinkel moesten overleggen maar dat was helemaal niet zo. Doordat school ons gezin kende, was het snel geregeld. Een slimme werkwijze. Eerlijk gezegd was ik afgehaakt als we wel van alles hadden moeten overleggen en bewijzen.”

Zzp en geldzorgen: ‘Ik heb geleerd dat je je niet groot moet houden’

Zelfstandigen vragen niet snel om hulp. Daarom vindt Jasper het belangrijk zijn verhaal te doen. “Er zijn zoveel zzp’ers die als gevolg van de coronacrisis geldzorgen hebben. Je probeert je groot te houden, schaamt je voor je situatie. Maar dit kan iedereen overkomen. Doe er niet te moeilijk over. Organisaties als het Jeugdfonds zijn ervoor om je in dit soort situaties te helpen. Ik hoor regelmatig ‘ik ga mijn handje niet ophouden’. Ik snap dat helemaal, zzp’ers zijn zelfstandige mensen. Maar ga vooral niet stoer lopen doen. Ik ben blij dat we die stap gezet hebben en hoop dat andere zzp’ers die stap ook zetten.”

Belang van de kinderen

Inmiddels gaat het weer goed met het gezin. Jasper heeft na een omscholing een vaste baan in webdesign. “We hebben geluk gehad omdat we konden verhuizen en ik een nieuwe baan vond. Het was best moeilijk afscheid te nemen van mijn leven als zelfstandige maar wat meer zekerheid en collega’s om je heen, is ook fijn. Wat ik heb geleerd van die periode is dat je je niet groot moet houden. Maak gebruik van regelingen die er zijn. Het is belangrijk voor je kinderen dat hun leven zo normaal mogelijk blijft in zo’n moeilijke tijd.”

*Jasper is niet zijn echte naam.

Meer informatie over Jeugdfonds voor zzp’ers

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.