Gezinnen

11 oktober 2018

Gezinnen

Soraya Gerrits maakt haar droom waar

Soraya Gerrits schitterde in 2021 samen met ambassadeur Brigitte Heitzer in de musical Diana & Zonen en speelt de hoofdrol in The Prom. Daarmee heeft ze haar dromen al ruimschoots waargemaakt. We volgen Soraya door de jaren heen. Van haar start op de opleiding Muziektheater op Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg tot de start van haar professionele loopbaan.We spraken Soraya in 2018 en 2020.

Mei 2020. We praten even bij na een optreden bij een concert van ambassadeur Brigitte Heitzer waar ze de sterren van de hemel zong. “Ik kom steeds dichterbij mijn doel: het podium,” zegt Soraya. “Volgend jaar beginnen de audities. Het liefst zou ik naar Duitsland gaan waar veel mooie muziektheater producties te zien zijn. En dan als het even kan ‘first cast’. Ik ben enorm gegroeid op de opleiding en nu het afstuderen dichterbij komt, merk ik dat de sfeer op school ook anders wordt. Meer gericht op het werkveld, professioneler. Ik overweeg nog een master te gaan doen maar aan de andere kant, ik ben er helemaal klaar voor het vak in te gaan. Ik ben nog altijd blij dat ik via het Jeugdfonds Sport & Cultuur die kans heb gekregen.”

Juli 2018. Soraya straalt en daar heeft ze alle reden toe. Ze is na jaren heel hard werken aangenomen bij de hbo Bachelor Muziektheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daarmee heeft ze belangrijke stap gezet naar het verwezenlijken van haar droom: musicalster worden. Ze heeft de eerste zes weken van de opleiding erop zitten. Musicalster word je niet zomaar. Het is hard werken en vereist grote toewijding. Het feit dat ze op de opleiding is aangenomen, zegt veel over Soraya’s talent en inzet. Met haar 17 jaar was ze verreweg de jongste student, geselecteerd uit ruim achthonderd aanmeldingen van wie er maar twaalf naar de opleiding konden. “Het was erg spannend,” vertelt Soraya. “De auditie rondes en daarna de toelating en het huis uit. Maar ik heb het erg naar mijn zin, ik ben nu fulltime bezig met datgene waar ik zo van hou.”

Ik wilde  niet anders

Al van kleins af aan was dansen en zingen het liefste dat Soraya deed. Toen ze een jaar of acht was, trad ze spontaan op tijdens een verjaardagsfeest en was haar talent en plezier overduidelijk. Het zien van de musical Mary Poppins deed de rest. “Ik zag dat ik niet hoefde te kiezen, ik kon zingen, dansen én spelen.” Ze startte in Amersfoort waar ze jarenlang zang, dans en spellessen volgde op een theaterschool. Op haar 15e ging ze naar de vooropleiding van het conservatorium in Rotterdam, waar ze de HAVO voor Muziek en Dans volgde. Later kwamen daar op zaterdag lessen op de vooropleiding in Tilburg bij. Dat betekende voor Soraya zes dagen per week reizen vanuit haar woonplaats Huis ter Heide naar Rotterdam en Tilburg. “Heel zwaar, ik zat vaak zes uur per dag in de trein. Maar ik wilde niet anders.” Toen ze zestien was deed ze mee aan het TV-programma ‘New Musical Star’, een NPO programma op zoek naar nieuw musicaltalent, waar ze eindigde in de top 3. Soraya: “Een geweldige ervaring. Ik kreeg de kans te werken met allerlei musicalsterren, onder andere met Celinde Schoenmaker, mijn idool. Het is de eerste keer dat ik echt professioneel bezig was met het vak waar ik zo graag mee verder wil.”

Volhouden

Voor Soraya’s ouders brachten de lessen en het reizen veel kosten met zich mee en er kwam een moment dat het moeilijk was op te brengen. “We hadden een laag inkomen en een talentvol kind. Het kost veel geld als je je kind alle kansen wilt geven, maar ze wilde zó graag.” zegt Soraya’s moeder. “Mensen uit het vak vertelden ons steeds weer dat ze talent had. Het ging dus niet om een hobby maar om haar toekomst, die wilden we haar niet afnemen. In die tijd maakten we als gezin een moeilijke periode door maar ik zag hoe haar passie Soraya hielp daar goed doorheen te komen. Ondanks het verdriet hield ze vol. Het maakte haar sterker en dat heeft ons als ouders ook geholpen. Daarom is het geen moment in ons opgekomen om te zeggen dat we het financieel nauwelijks konden opbrengen en dat ze moest stoppen. We zijn langs allerlei instanties gegaan voor hulp maar er was niets voor kinderen als Soraya.”

Eigenlijk kon het niet

Het waarmaken van Soraya’s droom vroeg dus veel van het hele gezin en Soraya is zich daar erg van bewust. Ze schiet vol als ze vertelt: “Eigenlijk kon het helemaal niet. Als mijn ouders de handdoek in de ring hadden gegooid, had ik het niet gered. Het motiveert me extra. Het was best heftig en als je weet dat je ouders je dan zo steunen, ze hebben er zoveel voor over gehad. En het is gelukt. Ik heb de beste ouders ooit maar het was erg moeilijk. Ik moest zorgen dat ik alles goed deed om de volgende stap te kunnen maken.”

Hulp van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht

Gelukkig ontdekte Soraya’s moeder het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht. En al konden niet alle kosten gedekt worden, de bijdrage hielp. “Het heeft enorm geholpen en ik ben zo blij dat we die steun hebben kunnen krijgen,” zegt Soraya’s moeder. “Jolanda, de coördinator van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht, heeft er voor Soraya altijd het maximale uitgesleept, daar zijn we zo dankbaar voor. Toen Soraya was aangenomen in Tilburg, heb ik haar direct gebeld om te vertellen dat Soraya mede dankzij het fonds haar droom waar kan maken.”

Lees meer

Volg Soraya op Instagram!

 

 

Lees meer verhalen

Wist je dat?

Nederlandse gemeenten zijn aangesloten bij ons.

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2021 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2021 via ons lid van een cultuurclub.