Gezinnen

11 oktober 2018

Gezinnen

Soraya Gerrits maakt haar droom waar

Musicalster Soraya Gerrits speelt de hoofdrol van Sophie in de vernieuwde versie van de musical MAMMA MIA!, dat werd in maart 2023 bekend gemaakt. Met Brigitte Heitzer, ambassadeur, aan haar zijde als moeder Donna. Opnieuw een mooie samenwerking tussen Soraya en Brigitte, in 2021 schitterden ze samen in Diana & Zonen. Soraya speelde eerder de hoofdrol in musical The Prom. We hebben een bijzondere band met Soraya, haar ouders kregen in het verleden hulp van ons fonds. We volgen haar stappen dan ook graag en met veel trots. Van haar start op de opleiding Muziektheater op Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg tot de start en het verloop van haar professionele loopbaan.

Soraya Gerrits - Jeugdfonds Sport & Cultuur

Ik wilde  niet anders

Al van kleins af aan was dansen en zingen het liefste dat Soraya deed. Toen ze een jaar of acht was, trad ze spontaan op tijdens een verjaardagsfeest en was haar talent en plezier overduidelijk. Het zien van de musical Mary Poppins deed de rest. “Ik zag dat ik niet hoefde te kiezen, ik kon zingen, dansen én spelen.” Ze startte in Amersfoort waar ze jarenlang zang, dans en spellessen volgde op een theaterschool. Op haar 15e ging ze naar de vooropleiding van het conservatorium in Rotterdam, waar ze de HAVO voor Muziek en Dans volgde. Later kwamen daar op zaterdag lessen op de vooropleiding in Tilburg bij. Dat betekende voor Soraya zes dagen per week reizen vanuit haar woonplaats Huis ter Heide naar Rotterdam en Tilburg. “Heel zwaar, ik zat vaak zes uur per dag in de trein. Maar ik wilde niet anders.” Toen ze zestien was deed ze mee aan het TV-programma ‘New Musical Star’, een NPO programma op zoek naar nieuw musicaltalent, waar ze eindigde in de top 3. Soraya: “Een geweldige ervaring. Ik kreeg de kans te werken met allerlei musicalsterren, onder andere met Celinde Schoenmaker, mijn idool. Het is de eerste keer dat ik echt professioneel bezig was met het vak waar ik zo graag mee verder wil.”

Volhouden

Voor Soraya’s ouders brachten de lessen en het reizen veel kosten met zich mee en er kwam een moment dat het moeilijk was op te brengen. “We hadden een laag inkomen en een talentvol kind. Het kost veel geld als je je kind alle kansen wilt geven, maar ze wilde zó graag.” zegt Soraya’s moeder. “Mensen uit het vak vertelden ons steeds weer dat ze talent had. Het ging dus niet om een hobby maar om haar toekomst, die wilden we haar niet afnemen. In die tijd maakten we als gezin een moeilijke periode door maar ik zag hoe haar passie Soraya hielp daar goed doorheen te komen. Ondanks het verdriet hield ze vol. Het maakte haar sterker en dat heeft ons als ouders ook geholpen. Daarom is het geen moment in ons opgekomen om te zeggen dat we het financieel nauwelijks konden opbrengen en dat ze moest stoppen. We zijn langs allerlei instanties gegaan voor hulp maar er was niets voor kinderen als Soraya.”

Eigenlijk kon het niet

Het waarmaken van Soraya’s droom vroeg dus veel van het hele gezin en Soraya is zich daar erg van bewust. Ze schiet vol als ze vertelt: “Eigenlijk kon het helemaal niet. Als mijn ouders de handdoek in de ring hadden gegooid, had ik het niet gered. Het motiveert me extra. Het was best heftig en als je weet dat je ouders je dan zo steunen, ze hebben er zoveel voor over gehad. En het is gelukt. Ik heb de beste ouders ooit maar het was erg moeilijk. Ik moest zorgen dat ik alles goed deed om de volgende stap te kunnen maken.”

Hulp van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht

Gelukkig ontdekte Soraya’s moeder het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht. En al konden niet alle kosten gedekt worden, de bijdrage hielp. “Het heeft enorm geholpen en ik ben zo blij dat we die steun hebben kunnen krijgen,” zegt Soraya’s moeder. “Jolanda, de coördinator van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht, heeft er voor Soraya altijd het maximale uitgesleept, daar zijn we zo dankbaar voor. Toen Soraya was aangenomen in Tilburg, heb ik haar direct gebeld om te vertellen dat Soraya mede dankzij het fonds haar droom waar kan maken.”

Lees meer

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2022 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2022 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2022.