Intermediairs

7 maart 2024

Intermediairs

Shoshanna: ‘Kijken naar wat er wél kan’

Shoshanna Vos is relatiemanager Kind & Sport bij de Esther Vergeer Foundation. De foundation die het mogelijk maakt dat kinderen met een lichamelijke beperking of chronische aandoening door sport de kracht van zelfvertrouwen ontdekken. Shoshanna zorgt ervoor dat kinderen die zich melden via de foundation of de Sportpoli een geschikte sport in de buurt vinden. Shoshanna is ook intermediair van het Jeugdfonds.

 

 

Het mogelijk maken dat kinderen met een lichamelijke beperking kunnen sporten, vraagt om maatwerk. Een uitdaging die Shoshanna keer op keer met alle liefde aangaat. Ze straalt als ze over haar werk vertelt. “We brengen eerst in kaart welke sport goed bij het kind past. Dit doen we door te vragen wat het kind leuk vindt en door te achterhalen wat het kind eerder aan sport heeft gedaan. Ook kijken we wat het kind fysiek of mentaal kan. Vervolgens gaan we zoeken of er een passende vereniging in de buurt is. Dat is vaak een flinke puzzel. Er zijn veel factoren om rekening mee te houden. Kinderen hebben na schooltijd vaak nog ergo- of fysiotherapie en zijn vaak ook vermoeider vanwege hun aandoening. Ondanks dat er veel is om rekening mee te houden, kijken we vooral wat er wél kan.” 

Goede match

De kinderen gaan naar reguliere sportverenigingen die ook aangepast sporten aanbieden. “Het is juist belangrijk dat de kinderen naar een gewone sportclub gaan. Niet alleen om te sporten, maar juist vanwege het sociale aspect en erbij horen. Kinderen met een beperking voelen zich vaak anders en worden vaak geconfronteerd met wat er allemaal niet kan. Wij doen ons uiterste best om hen te laten zien wat er wél kan. Het is fijn als er een plek is waar ze gewoon lekker mee kunnen doen. Het is zo belangrijk dat kinderen met leeftijdgenootjes en gelijkgestemden lekker bezig zijn en zich ook veilig voelen op een plek. Soms voelen ze zich niet helemaal thuis op een reguliere vereniging, omdat ze niet alles kunnen wat de andere kinderen kunnen. Daarom zoeken we het liefst naar verenigingen waar meer kinderen met een beperking sporten. We bespreken daarnaast ook goed met de coach van de club of het kind er op zijn plek is. Het is soms een hele klus, maar we doen er alles aan om die match te vinden. En ook daar stopt het niet. Als kinderen aan het sporten zijn, houden we ook de vinger aan de pols of ze het nog naar hun zin hebben of misschien aan iets anders toe zijn.” 

Via de Esther Vergeer Foundation Sportpoli’s komen gezinnen in contact met Shoshanna. De Sportpoli’s zijn te vinden in de 8 academische kinderziekenhuizen. Het gesprek op de Sportpoli wordt als extra consult toegevoegd aan de gesprekken met de behandelend artsen en zorgprofessionals. “Wij bespreken daar met de ouders en kinderen wat we voor hen kunnen betekenen. Uiteraard in samenspraak met de arts. Soms is het moment niet geschikt, omdat de kinderen al een lange dag vol onderzoeken of een spannende uitslag achter de rug hebben. Dan plannen we een andere afspraak. Dat kan zelfs via videobellen.”  

Big smile

Vaak begint de eerste kennismaking met de sport tijdens een proefles op de vereniging. “Wij bieden aan om de eerste sportles mee te gaan. Voor ouders en het kind is dit vaak best een spannend moment. Maar als kinderen eenmaal bezig zijn, zie je vaak bij beiden een big smile verschijnen. Dat is zo mooi, daar doe ik het voor. De kinderen voelen dat ze erbij horen, ze zijn niet de enige die anders zijn. De blijdschap, het plezier. Voor ouders gaat er ook een wereld open. ‘We wisten niet dat dit mogelijk was’, krijg ik vaak te horen. Kinderen die sporten, worden ook zelfredzamer. Ze durven meer en vaak gaat het fysiek ook beter. Een paar weken geleden was ik in het Radboud op de Sportpoli. Kwam er een jongetje dat ik geholpen had heel trots aangelopen in zijn judopak. Dat is toch geweldig?” 

Ook gezinnen met weinig geld

Alle kinderen moeten mee kunnen doen. Dat vinden ze bij de Esther Vergeer Foundation en dat vinden we bij het Jeugdfonds. Het begeleidingstraject van de foundation is kosteloos. Maar de sport moeten de ouders wel zelf betalen. “Als ouders zich dat niet kunnen permitteren, doe ik een aanvraag bij het Jeugdfonds,” zegt Shoshanna. “Soms vertellen de ouders uit zichzelf dat het een probleem is, soms vraag ik ernaar. En dan bied ik aan een aanvraag bij het Jeugdfonds te doen. We merken wel dat zwemles een probleem is. Er zijn lange wachtlijsten en kinderen met een beperking kunnen meestal niet in een regulier klasje. Daar is extra tijd en aandacht voor nodig. Veel kinderen hebben dus geen zwemdiploma en dat is jammer en zorgelijk. Dan bied ik aan dat ik een andere sport zoek, terwijl ze op de wachtlijst staan. We kunnen dus echt heel veel!”  

Meer info op esthervergeerfoundation.nl.  

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.