Ambassadeurs

30 mei 2018

Ambassadeurs

Judith Osborn: ‘Ik gun iedereen zo’n tante’

Foto: Bastiaan Heus.

Programmamaker, beeldend kunstenaar en cultureel ondernemer Judith Osborn was een jaar of zes toen ze een vakantie bij haar artistieke tante Geertje in Amsterdam doorbracht. Tante Geertje fotografeerde en schilderde en gaf Judith papier, kwasten en olieverf om haar bezig te houden. De kleine Judith maakte het ene schilderij na het andere. Die vakantie en de aanmoediging van haar tante was de start van een leven lang kunst. “Het gaf me zoveel zelfvertrouwen. Ik kón iets!’

“Dat kind heeft talent, zei mijn tante na de vakantie tegen mijn moeder,” vertelt Judith Osborn. “Ik had iets ontdekt waar ik van hield en waar ik goed in was. Dat veranderde iets in me. Ik kwam uit een sportgezin, kunst werd niet aangemoedigd, maar die vakantie bij tante Geertje veranderde alles. Het is zó belangrijk dat er mensen zijn die je als kind op een bepaald spoor zetten.

Vol zelfvertrouwen ging ik na de vakantie weer naar school, ik wist: ik kan tekenen. Ik gun ieder kind zo’n tante. Creativiteit is heel belangrijk. Het leert je flexibel te zijn, mee te bewegen met de situatie. Hard nodig in een wereld waarin je geen baanzekerheid meer hebt. Het is niet meer zo dat je wordt opgeleid als timmerman, en dat dan de rest van je leven doet. Er komen nieuwe beroepen aan, een andere manier van werken. Creativiteit helpt je daarmee om te gaan. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen, álle kinderen, de kans krijgen hun creativiteit te ontwikkelen. Zodat ze zich kunnen voorbereiden op een samenleving die voortdurend in verandering is.”

Het is zó belangrijk dat er mensen zijn die je als kind op een bepaald spoor zetten. Vol zelfvertrouwen ging ik na de vakantie weer naar school, ik wist: ik kan tekenen.

Iedereen een kunstenaar

Dat iedereen een kunstenaar is, bleek uit het programma met de titel ‘Iedereen een kunstenaar’ dat Judith Osborn in de winter van 2016 maakte en dat bij RTL Z uitgezonden werd. Samen met een aantal BN’ers maakte ze schilderijen die vervolgens geveild werden. De opbrengst ging naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Er werd prachtig werk gemaakt. Het sterkte Judith in haar overtuiging dat echt iedereen creatief is.

Toch kost het haar moeite zichzelf als kunstenaar te presenteren, al is haar huis gevuld met grote, pure schilderijen die getuigen van haar vrije, vaardige manier van schilderen. “Ik voel mezelf soms geen kunstenaar,” zegt Judith. “Ik heb er niet altijd het zelfvertrouwen voor me als kunstenaar te presenteren. Misschien is dat ook wel deels mijn motivatie om ambassadeur te zijn. Ik hoop echt dat kinderen de kans krijgen het anders en beter gaan doen dan ik. Laat niemand je pad voor je bepalen. Ontdek je eigen creativiteit. Iedereen is creatief, iedereen is een kunstenaar.”

Ontdekkingsreis naar jezelf

“Na de dood van mijn eerste man heb ik vooral tv-programma’s gemaakt, ik schilderde niet meer,” zegt Judith. “Mijn ex stimuleerde me weer het schilderen op te pakken en sinds een aantal jaar ben ik weer volop aan het werk. Een enorme eye-opener, Ik had geen idee dat ik dat allemaal in me had. Ik ben op een andere manier naar mezelf gaan kijken. Door vanuit je binnenwereld bezig te zijn, leer je van jezelf en anderen en ga je over dingen nadenken, maar het is ook een communicatiemiddel en een manier om jezelf te uiten. Hoe beter je jezelf kent en weet wat je wel en niet kunt, hoe beter je je staande houdt in de samenleving. Juist kinderen die van huis uit niet veel mee krijgen, hebben het zo nodig dat ze zich leren uiten, leren communiceren en zelfvertrouwen krijgen. Dat is wat creativiteit doet. Kunst is bedoeld om die verbeelding te prikkelen, te stimuleren. Het maakt je wereld groter. Het is de ultieme ontdekkingsreis naar jezelf.”

Lees meer over onze werkwijze.

Volg Judith

Website
Facebook
Twitter
Instagram

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2022 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2022 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2022.