Clubs

Naar Jeugdfonds Sport Amsterdam pagina

Amsterdam | 27 november 2020

Clubs

Jeugdvoorzitter A.S.C. De Volewijckers: ‘We zijn er voor álle kinderen’

A.S.C. De Volewijckers is dé voetbalclub van Amsterdam-Noord. Opgericht in 1920 schopten ze het in 1944 zelfs tot landskampioen. Tegenwoordig is het een actieve vereniging, belangrijk in de wijk maar ook steeds meer in de regio. Jeugdvoorzitter Sophie Wong: ‘Wij zijn er voor álle kinderen’.

Sophie Wong begon als voetbalmoeder die, zoals zoveel ouders, haar zoontje aanmoedigde vanaf de zijlijn. Inmiddels is ze jeugdvoorzitter. “Ik zag dat er veel handen nodig waren om de club goed te laten reilen en zeilen. Van limonade inschenken, de appgroep coördineren, tot teamleider: ik vond het leuk om betrokken te zijn. Uiteindelijk ben ik door het bestuur als jeugdvoorzitter gevraagd. Dat doe ik niet alleen. Ik heb een hele goede groep mede-vrijwilligers om me heen. Je moet mensen durven vragen. Zoals je voetballers scout, moet je ook vrijwilligers scouten.”

Het is weer zaterdag!

Wat betekent de voetbalclub voor de kinderen? Sophie lacht: “Voetbal is natuurlijk een prachtige sport. Lekker buiten, een teamsport, samen met je teamgenoten trainen. Kinderen leven toe naar de zaterdag. En ondertussen leren ze van alles. Ze moeten op tijd op het veld staan, zich inzetten, leren winnen en verliezen. Kinderen leren verantwoordelijkheid nemen. Ze leren samenwerken, de ander de bal gunnen. Daar zie je kinderen in groeien. Veel kinderen spreken ook buiten de club af. Toen de club dicht was tijdens de coronaperiode, trainden enthousiaste trainers, meestal vaders, gewoon met de kinderen op een veldje in de buurt. Dat was heel gaaf om te zien.”

Tijdens de coronaperiode trainden de trainers gewoon met de kinderen op een veldje in de buurt.

Amsterdam Noord is een stadsdeel dat snel verandert. Van oudsher was het een volkse stadswijk die door de jaren steeds gemêleerder is geworden. Wat betekent dat voor een club als De Volewijckers? “Er is veel nieuwbouw bij gekomen de afgelopen jaren. Jonge gezinnen uit het centrum zijn in Noord komen wonen. Er is nu zelfs een wachtlijst voor de mini’s! En we hebben ambities, dat trekt ook kinderen aan. De kleinere kinderen komen vooral uit de buurt zelf maar vanaf een jaar of twaalf komen kinderen uit Amsterdam Centrum en de Zaanstreek bij ons trainen.”

Geen geld voor de contributie

Zo’n 150 kinderen voetballen via het Jeugdfonds bij De Volewijckers. De club is daarmee een van de koplopers in Amsterdam. “Wij willen graag dat alle kinderen bij ons kunnen voetballen. Als ouders de contributie niet kunnen betalen, verwijzen we naar het Jeugdfonds, die betaalt de contributie als ouders het niet kunnen betalen. Een paar keer per jaar maken we ouders wegwijs met de aanvraag. Schaamte is niet nodig, je hebt er gewoon recht op. Er staat in de kleedkamer ook een bak met tweedehands voetbalspullen die de kinderen kunnen gebruiken. Veel kinderen komen uit gezinnen die het niet breed hebben. Dan is het heel fijn dat ze toch mee kunnen doen.”

Geen geld en toch op voetbal?

Lees meer verhalen Lees meer verhalen van Jeugdfonds Sport Amsterdam

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.