Expert

24 juni 2021

Expert

Arie Boomsma: ‘Tijdens het sporten bestaat verdriet even niet’

Arie Boomsma is televisiepresentator, sportschoolhouder en vader van drie kinderen. Sport en beweging zijn belangrijk voor kinderen en jongeren, vindt hij. Juist voor kinderen die het thuis moeilijk hebben. ‘Tijdens het sporten bestaat het verdriet even niet, de zorgen en angsten beheersen heel even niet je leven.’

Arie Boomsma: 'Tijdens het sporten bestaat verdriet even niet'

“Sport, of eigenlijk gewoon beweging, is een anker in mijn dag,” zegt Arie. “Het zorgt voor een ritme in mijn agenda. Het levert me de energie op om mijn kinderen bij te houden, alles uit het leven te halen. Ik blijf er optimistischer door, meer veerkrachtig en fysiek en mentaal sterk. Maar misschien nog wel het belangrijkst; ik geniet er enorm van. Dat was als kind al zo. Ik heb drie broers en een zusje dat er wat later achteraankwam. We waren thuis altijd aan het klimmen, klauteren, stoeien, rennen en springen. Mijn ouders hadden het niet breed. Op de basisschool moesten we kiezen tussen sport of muziek. Ik koos voetbal. In de brugklas ging ik basketballen. Die sport is nog altijd favoriet, al beoefen ik hem al heel lang niet meer zelf.”

Arie kreeg thuis alle kansen, maar moest er wel wat voor doen. “Mijn ouders steunden mij in mijn keuzes. Maar ik moest er zelf wat van maken. Toen ik op m’n zestiende naar highschool in Amerika wilde, moest ik dat zelf zien te betalen. Ik maakte na school de kantine, de bibliotheek en de wc’s schoon om voor dat jaar te betalen. Later kreeg ik een beurs om op college te gaan studeren en basketballen.”

Sport is essentieel in zijn leven, wat levert het hem, behalve de fysieke voordelen, op? “We leven in de shuffle tijd, schakelen voortdurend tussen van alles,” zegt Arie. “Sport is misschien wel de enige plek in onze samenleving waar je nog leert hoe je moet doorzetten, doelen moet stellen en daar hard voor moet ploeteren, soms door tegenslag en teleurstelling heen. Daarnaast is een goede gezondheid je schild tegen virussen, zoals covid. En sport is een internationale taal waarmee je contact kunt maken met anderen, ongeacht achtergrond, leeftijd, uiterlijk of gender.”

Sport houd je fysiek en mentaal sterk

Voor kinderen die het thuis moeilijk hebben, kan sport en beweging verlichting brengen”, vindt Arie. “Sport is een heerlijke uitlaatklep. Even stoom afblazen. Tijdens het sporten bestaat het verdriet even niet, de zorgen en angsten beheersen heel even niet je leven. Daarnaast maakt beweging stofjes aan in je lichaam die je helpen positiever te zijn, helpen om te gaan met situaties die niet zo leuk zijn. Het houdt je mentaal en fysiek sterk, en brengt je vaak in contact met leeftijdgenoten.”

Arie heeft twee sportscholen, kunnen sportscholen en cultuuraanbieders iets kunnen doen om de drempel voor gezinnen met weinig geld te verlagen? “Julie doen fantastisch werk, het is ontzettend fijn dat het fonds bestaat. Maar inderdaad, aanbieders kunnen zelf ook van alles doen om sport en cultuur (nog) toegankelijker te maken. Wij doen dat bij mijn bedrijf Vondelgym bijvoorbeeld door kinderen met een stadspas kosteloos mee te laten draaien met het boksen, crossfitten en bootcampen. En we organiseren zo nu en dan evenementen waarbij jongeren welkom zijn om verschillende sporten uit te komen proberen. Samenwerking met scholen kan ook goed werken voor verenigingen, clubs en organisaties. En vergeet de socials niet. Maak zichtbaar wat je doet, laat zien hoeveel plezier je kunt beleven aan sport en spel!”

Lees meer verhalen

Wist je dat?

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2023 via ons lid van een cultuurclub.

uitgegeven sport- en cultuurattributen in 2023.