Jeugdfonds Cultuur Brabant

Het Jeugdfonds Cultuur Brabant maakt het samen met gemeenten tot 100.000 inwoners mogelijk dat ook kinderen in armoede actief mee kunnen doen aan culturele activiteiten. Wij zijn er voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar die graag willen dansen, muziek maken, toneelspelen of zingen, maar waar daar thuis geen geld voor is. Het Jeugdfonds Cultuur Brabant geeft deze kinderen een financieel steuntje in de rug.

De bijdrage van het Jeugdfonds Cultuur is €450 per kind, per jaar voor lessen of attributen zoals een instrument of balletschoenen. We zijn er voor alle kinderen in het gezin die iets aan cultuur willen doen. Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Hier is een intermediair voor nodig. Dit is bijvoorbeeld een leerkracht, schuldhulpverlener, buurtcoach of een maatschappelijk werker:

Vind de intermediairs in jouw gemeente

Ben je een cultuuraanbieder en wil je met ons samenwerken? Bekijk de richtlijnen.

Voor ouders

Wat moet je doen?

Stap 1: Vraag aan de juf of meester van je kind, de schuldhulpverlener of bij het wijkteam of ze je willen helpen om een aanvraag te doen. Dit doen zij samen met jou, op de computer. Als de aanvraag naar het fonds is gemaild, kan je kind vaak al binnen drie weken op les.

Stap 2: De juf of meester, schuldhulpverlener of de persoon van het wijkteam vertelt je meestal binnen een week of het Jeugdfonds Cultuur Brabant de lessen betaalt.

Stap 3: Betaalt het fonds? Meld je kind dan aan bij de muziek- of dansschool, kunstencentrum of of theaterschool waar je kind naar toe wil. Wij betalen de contributie of het lesgeld direct aan de  lesgever.

De spelregels zijn in elke gemeente een beetje anders.

Vind hier jouw intermediair:

Vind de intermediairs in jouw gemeente

Voor intermediairs

Ik help een kind

Je komt ze vast regelmatig tegen tijdens je werk: kinderen die niets aan muziek, dans, theater of beeldende kunst kunnen doen omdat er thuis te weinig geld is. En dat terwijl het enorm belangrijk is voor kinderen om mee te kunnen doen. De leerprestaties worden beter, hun zelfvertrouwen groeit en ze maken nieuwe vrienden. Gelukkig kan het Jeugdfonds Cultuur Brabant helpen. Wij betalen het lesgeld en eventueel de benodigde attributen. Zie jij in je werk regelmatig kinderen uit gezinnen waar thuis niet genoeg geld is om mee te doen? Word dan intermediair!

Intermediair worden?

Intermediair word je door je aan te melden bij ons aanvraagsysteem. Als je aan de criteria voldoet, word je erkend als intermediair en kun je aanvragen voor een of meerdere kinderen indienen. Heb je vragen? Neem contact op met de coördinator.

Voor gemeenten

Meedoen is niet moeilijk

Wilt u meer informatie over het Jeugdfonds Cultuur Brabant of overweegt u een samenwerking met ons aan te gaan, neem dan contact met ons op. We komen graag langs!

Wanneer uw gemeente zich aansluit bij het Jeugdfonds Cultuur Brabant kunnen we ook in uw gemeente kinderen die opgroeien in armoede de kans geven om mee te doen. Zo krijgen kinderen de kans om zich te ontwikkelen en wordt sociale uitsluiting en achterstand voorkomen. We werken met professionele intermediairs uit onder andere het onderwijs, wijkteams, schuldhulpverlening, jeugdzorg en een groot netwerk van onze bevlogen vrijwilligers en maatschappelijke partners. Daardoor zijn we aanwezig in de haarvaten van de samenleving. Hierdoor bereiken wij ook kinderen die niet direct in beeld zijn, zoals gezinnen met schulden en ‘onzichtbare’ gezinnen waarvan ouders bijvoorbeeld zzp’er of ondernemer zijn.

Lees meer over onze werkwijze en de gemeenten waar we mee samenwerken.

Volg ons op

Contactgegevens

Coördinator(en): Peter Overeem
Helpdesk: brabant@jeugdfondscultuur.nl
Email: brabant@jeugdfondscultuur.nl
Telefoon: 06 15 40 83 83 / 013 590 42 83

Donaties op: NL56RABO0183669711
KvK nummer: 34336107
RSIN nummer: 820696110
Meer info: Jaarplan Jeugdfonds Cultuur Brabant 2022 Jaarverslag Jeugdfonds Cultuur Brabant 2020 Beleidsplan Jeugdfonds Cultuur Brabant 2021-2024


Ben je al intermediair?

Log in Aanmelden

Spelregels

Gemeenten met een zelfstandig fonds

Breda Eindhoven 's-Hertogenbosch & Vught Tilburg

Deze gemeenten doen mee

Download

Is er geen fonds in jouw gemeente? Neem dan contact op met de coördinator.

Nieuws

Bestuur

Riny van Rinsum (voorzitter), Jan Franken (penningmeester/vice-voorzitter), Ap de Vries (secretaris), Barbara Brouwer (bestuurslid relatiebeheerders), Chantal de Bonth (bestuurslid cultuuraanbieders), Henry Vorselman (bestuurslid ICT en organisatieontwikkeling), Rejin Mustafa (bestuurslid social media)

Intermediairs en relatiebeheerders per gemeente

Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Hier is een intermediair voor nodig. Dit is bijvoorbeeld een leerkracht, schuldhulpverlener, buurtcoach of maatschappelijk werker. Klik hieronder op de gemeentenaam en je vindt de juiste contactpersonen.

Meer weten over Jeugdfonds Cultuur Brabant?

Alphen-Chaam Baarle-Nassau Bernheze Etten-Leur Geldrop-Mierlo Gilze-Rijen Heeze-Leende Helmond Heusden Hilvarenbeek Maashorst Meierijstad Moerdijk Oss Roosendaal Valkenswaard Waalre Waalwijk

Wij werken samen met

Wist je dat?

Nederlandse gemeenten zijn aangesloten bij ons.

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2021 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2021 via ons lid van een cultuurclub.