Onze mensen

29 september 2020

Onze mensen

Monique Maks: ‘Het zou mooi zijn als we overbodig worden’

Monique Maks is directeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het fonds maakt het mogelijk dat jaarlijks zo’n 80.000 kinderen die opgroeien in armoede, ook lid kunnen worden van een sportclub en creatieve lessen kunnen volgen. “Kwetsbare kinderen verdienen het dat professionals en vrijwilligers zich met hart en ziel én kwaliteit voor hen inzetten.” 

Monique Maks, directeur Jeugdfonds Sport & CultuurSporten was en is voor Monique net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen. “Er wordt vaak gezegd dat sport een belangrijke bijzaak is, maar in mijn leven was sport vaak hoofdzaak,” vertelt Monique. Op haar vijfde ging ze op turnen en speelde ze intensief tennis – en dat doet ze nog steeds. “Ik ging op turnles omdat andere meisjes uit de buurt ook gingen. Ik mocht naar de bondsselectie en heb twee keer meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen. Aan tennis en turnen was ik wel vijftien uur per week kwijt tijdens mijn middelbare school tijd. Maar ik wilde niets liever dus vond dat helemaal geen opgave. Dat is voor mij de essentie van mee kunnen doen aan sport en cultuur, dat je er zóveel plezier in hebt dat je het graag, of soms ook, niets liever doet. In het gezin werd ook veel muziek gemaakt, ook al was die drempel wel wat hoger, bekent Monique.Ik probeerde geregeld onder de blokfluitles uit te komen maar pianospelen vond ik wel leuk 

Sporten en muziekles zijn niet in alle gezinnen vanzelfsprekend

Ook Aniek en Morris, haar eigen kinderen, brengen veel vrije tijd met vrienden door op voetbal, hockey en tennis. Aniek speelt gitaar in de schoolband en is veel in de studio op school aan het jammen en chillen. Sporten en muziekles zijn niet in alle gezinnen vanzelfsprekend,” zegt Monique. “Dat weten we natuurlijk vanuit ons dagelijkse werk maar ook privé kom ik het tegen. Een jongetje in het voetbalteam van mijn zoontje kan meedoen dankzij ondersteuning. Wat me treft is dat hij heel verlegen oogt en fysiek een terneergeslagen houding heeft totdat hij op het veld staat. Dan zien we dat veranderen. Zijn koppie gaat dan omhoog en dan staat hij helemaal vrij te voetballen. Voetbal is wat hij het liefst doet en nu hij wordt zelfs gescout. Dat gun ik hem zo! 

Duurzaam helpen

Monique ging naar de ALO en studeerde vervolgens Bewegingswetenschappen. Na de studietijd startte ze als gymleerkracht op een middelbare school voor kwetsbare kinderen. Ook werkte ze voor Sportbureau Utrecht dat veel kortdurende projecten organiseerde voor deze doelgroep, onder andere in Kanaleneiland dat toen een Krachtwijk werd genoemd. “Dat was superleuk voor de kinderen maar niet duurzaam. Na afloop van het project waren de sportactiviteiten weer voorbij en de kinderen verdwenen uit het zicht. Bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpen we kinderen structureel en door lid te worden van een sportclub of dansschool maken ze onderdeel uit van een sociaal netwerk. Dan wordt sport en cultuur een deel van henzelf, ze gaan de verbinding met anderen aan en gaan er ook serieuzer mee om. Hierdoor leren kinderen meer, ze ervaren zélf dat elke week sporten of muziek maken waardevol is en zo dragen sport en cultuur echt wezenlijk bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en toekomst. 

Betekenis geven

Bij NOC*NSF werkte Monique jarenlang als programmamanager Topsport en daarna bij consultancybureau BMC op het gebied van sport, cultuur, onderwijs. “Het was een fantastische tijd maar toen ik de vacature bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur zag, twijfelde ik geen moment. Van betekenis kunnen zijn voor kinderen die het keihard nodig hebben leek me heel mooi. Wat me aansprak, en nog steeds zo aanspreekt in deze functie: het is terug naar de basis, mogelijk maken dat kinderen mee kunnen doen, ongeacht de financiële situatie thuis. Daar begint het allemaal mee. Ik vind het onvoorstelbaar dat er in een rijk land als Nederland kinderen en jongeren zijn die niet kunnen sporten of hun creativiteit kunnen ontwikkelen omdat er thuis geldzorgen zijn. Doordat we ons met alle collegas en samenwerkingspartners elke dag inzetten voor het fonds kunnen we écht verschil maken in het leven van een kind. 

Gewoon mee kunnen doen

Inmiddels helpt het Jeugdfonds meer dan 80.000 kinderen per jaar en dat aantal groeit gestaag. Monique: “De organisatie ontwikkelt zich voortdurend maar het hart, de kern, blijft hetzelfde en voor dat hart doe ik het. Door te professionaliseren kunnen wij ons doel beter bereiken: méér kinderen die opgroeien in armoede kansen geven. Die kansen krijgen ze via deelname aan sport en cultuur. Ik weet als geen ander dat je je op de sportclub sociaal, fysiek en mentaal optimaal ontwikkelt en er skills opdoet waar je de rest van leven iets aan hebt. Dat geldt ook voor muziek – of dansles. De wereld van het kind wordt letterlijk groter. En dankzij de boodschap dat ze gewoon mee kunnen doen, wordt het vanzelfsprekender dat ze ook als volwassene blijven meedoen. 

Van Tietjerksteradeel tot Schin op Geul

Hoe ziet Monique de toekomst van het fonds? Ze lacht: “Dat we niet meer nodig zijn. Ik weet het, dat is waarschijnlijk een utopie, maar het zou mooi zijn als we overbodig worden. Ik hoop dat we, tot het zover is, alle kinderen die hulp nodig hebben, kunnen bereiken. Ook in breder verband. Als je kijkt naar een week uit het leven van een kind, zijn er veel meer zaken die cruciaal zijn naast sport en cultuur. Met je klasgenoten mee op schoolreis, een laptop om je huiswerk te maken en online les te volgen zoals in de coronaperiode hard nodig was, je verjaardag of Sinterklaas vieren. Daarom hebben we in 2017 het initiatief genomen om met Leergeld, Jarige Job en Kinderhulp Sam& op te richten: Sam& voor alle kinderen. Als je meer partijen aan je weet te verbinden, echt samen werkt, we in de samenleving omkijken naar de kinderen, dan worden alle kinderen gezien en geholpen van Tietjerksteradeel tot Schin op Geul. Daar geloof ik heilig in.  

Lees meer verhalen

Wist je dat?

Nederlandse gemeenten zijn aangesloten bij ons.

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2021 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2021 via ons lid van een cultuurclub.