Luuk, Tim, Tomás en Tiago

Naar Jeugdfonds Sport Brabant pagina

Luuk Wensink (tweede van links): “In het sporten is iedereen gelijk. Of je nou rijk, arm, jong of oud bent; iedereen krijgt evenveel respect en iedereen is gelijkwaardig.”

Luuk, 18 jaar, jeugdvoetballer bij een profclub: “Ik voetbal sinds m’n 7e, sporten doe ik al vanaf mijn 4e levensjaar. Ik vind het leuk om in beweging te zijn en bezig te zijn met willen winnen en plezier maken. Het belangrijkste aan sporten vind ik dat je je gedachtes kan verzetten. Zodra je aan het sporten bent, vergeet je al je zorgen en stres en voel je jezelf enorm vrij en gelukkig. Ook is het geweldig om met anderen bezig te zijn omdat sport voor goede sociale contacten en zelfs tot hele goede vrienden kan zorgen.

Mijn doel was vroeger altijd om bij een profclub te voetballen en daarna echt het eerste elftal te behalen in het betaalde voetbal. Dat eerste is al gelukt, aan het tweede doel werk ik nog hard om dat zo snel mogelijk te laten gebeuren. Ik heb mijn halve jeugd ervoor op moeten geven. Niet kunnen afspreken in de avond aangezien ik vroeg moest slapen. Veel vrienden verloren in mijn dorp omdat ik naar een andere stad vertrok. Ik heb op vier verschillende middelbare scholen gezeten in 4 verschillende plaatsen. Ik heb ongeveer 4 jaar lang gemiddeld zo’n 3 tot 4 uur per dag moeten reizen. Ook heb ik 2 van de 4 jaar ongeveer elke week de hele week intern geslapen en was ik alleen in het weekend thuis.

Het leukste vind ik dat het echt meer dan een sport is. Voetbal maakt zoveel emotie los bij zowel spelers als supporters. Je voelt je hecht verbonden aan je teamgenoten. Je kan samen echt ergens voor strijden.

De kinderen die het al moeilijk hebben, moeten hun energie op een positieve manier kwijt kunnen. Ook is het voor elk kind noodzakelijk om veel in beweging te zijn, het is anders gewoon ongezond.

Dat elk kind zich dus kan ontwikkelen en plezier kan maken binnen de sport. En meestal houden ze er ook nog vrienden aan over. Dat gun je ieder kind!”

Tim Lamme (tweede van rechts): “Wees dankbaar voor je kansen die je krijgt en laat ze niet liggen.”

Tim, hoofdtrainer jeugdelftal: “Ik voetbal al 19 jaar en 9 jaar geleden ben ik begonnen om trainer/coach te worden via diverse opleidingen. Sporten is een leuke vrijetijdsbesteding en het levert mooie vriendschappen op. Daarnaast is het goed voor je motorische en mentale ontwikkeling.

Als klein ventje wilde ik altijd graag in een eerste elftal spelen. Dat is me jaren geleden gelukt en dat doe ik met veel plezier. Ik wil ook heel graag hoofdtrainer worden bij een profclub. Ik hoop hier over 5 jaar te staan. Ik moet hier wel veel voor doen maar het is de investering echt waard! Lange dagen en hard werken maar omdat ik het graag wil, kost het me niet zoveel moeite. Ik doe het met plezier!

De afwisseling in het voetbal vind ik het leukst: winst en verlies liggen dicht bij elkaar. Het belangrijkste is het sociale aspect: samen gaan voor een doel met veel plezier. Dat is iets wat je je hele leven meeneemt!”

Tomás Enneking (links): “Sport is niet alleen gunstig voor ons lichaam, het kan ook onze psychologische kant helpen.”

Tomás, 21 jaar, actief sporter: “Ik ben zelf altijd heel actief geweest. Voetbal en hardlopen heb ik het meest gedaan. Ik heb gesport sinds ik een kind was. Het is onderdeel geworden van mijn dagelijkse routine. Het is niet alleen gunstig voor ons lichaam maar het kan ook onze psychologische kant helpen. Het kan ook een afleiding zijn na een drukke dag.

Het is zeer belangrijk om te bewegen en om lekker een frisse neus te halen. Sport zit in mijn DNA. Daar ben ik mee opgegroeid.

Ik ben altijd erg competitief geweest. Ik heb altijd het doel gehad om aanvoerder te worden van mijn schoolteam, wat ik eindelijk heb bereikt in mijn laatste jaar. Dit was een geweldige prestatie. Om dit zelf aangeleerde doel te bereiken, moest ik hard werken. Maar het loonde. Aanvoerder van het team zijn betekende niet noodzakelijk dat ik de leiding had maar wel dat ik het team motiveerde wanneer we down of gedemotiveerd waren.

Het leukste aan de sport is emotie. Het feit dat het team altijd gedreven is om te winnen en te concurreren met de besten. Zelfs als we verliezen, leren we en proberen we ons te verbeteren.

Ik ben erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om te sporten en dat ik dit kan doen met de mensen waar ik het meest om geef.”

Tiago Enneking (rechts): “Sport is absoluut een van de beste dingen die de mens ooit heeft bedacht!”

Tiago, 19 jaar, zaakwaarnemer: “Op dit moment ga ik alleen naar de gym. Ik heb vanaf mijn 11de gevoetbald tot en met m’n 17de. Ik speel nog wel met m’n vrienden soms voor de fun maar niet regelmatig. Wanneer ik weer terug ga naar Engeland dan meld ik me aan bij het voetbalteam van de universiteit.

Ik ben geboren in de sportwereld. Sport is voor mij een van de belangrijkste dingen in het leven en een cruciaal onderdeel van de groei en ontwikkeling van een student. Door te sporten verwerft een student verschillende vaardigheden, ervaring en zelfvertrouwen die nuttig zijn voor het ontwikkelen van je persoonlijkheid.

Sport is absoluut een van de beste dingen die de mens ooit heeft bedacht. Sport is ook heel goed voor kinderen: door te sporten, ontwikkelen kinderen veel diverse vaardigheden, ze oefenen, maken nieuwe vrienden, hebben plezier, leren teamlid te zijn, leren eerlijk spelen, verbeteren het zelfrespect, enz.

Ik denk dat kinderen door sport positieve levenslessen leren. Op die manier worden ze eerlijke en betrouwbare volwassenen die er altijd zullen zijn wanneer een ander  ze nodig heeft.

Ik hou zo veel van sporten dat ik van de sport mijn werk heb gemaakt. Sinds ik een kind was, was een van mijn doelen dat ik een ​​zaakwaarnemer wilde worden. En ondanks dat ik geen speler ben geworden , wilde ik echt verbonden zijn met deze voetbalwereld. Het  is een wereld waar ik echt van hou.”

 

Lees hier over hun donatie aan het Jeugdfonds Sport Brabant

Wist je dat?

Nederlandse gemeenten zijn aangesloten bij ons.

kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede.

kinderen en jongeren werden in 2021 via ons lid van een sportclub.

kinderen en jongeren werden in 2021 via ons lid van een cultuurclub.